Обсяг виробництва пшениці в Україні скоротився до рівня 2014/15 МР — рейтинг

Україна в поточному сезоні здала свої позиції на світовому ринку — за обсягами виробництва пшениці спустилася з 7 до 10 місця у світі, тобто до рівня 2014/15 МР.

Про це йдеться в рейтингу «ТОП-10 країн виробників пшениці в 2022/23 МР» на Latifundist.com.

«Однак якщо врахувати, що увесь сезон українські аграрії відпрацювали в умовах війни з росією, утримання Україною статусу одного з десяти найбільших світових виробників пшениці цілком можна зарахувати до головних досягнень 2022/2023 МР», — йдеться в матеріалі.

До того ж, як виявилося, багато хто з українських аграріїв пристосувався до вирощування пшениці в екстремальних умовах воєнного часу. По-перше, на півдні і сході України і до війни пшениця вирощувалася в умовах ризикованого землеробства, що спонукало фермерів до пошуку більш стійких і урожайних сортів. По-друге, в українських аграріїв сьогодні немає проблем з пошуком прогресивних селекційних розробок — вони широко представлені на ринку.

Туреччина може стати перспективним напрямком для експорту української пшениці в новому МР — експерт

Читати також

Наприклад, LNZ Group в цьому сезоні в межах проекту LNZ-Hub презентує фермерам 5 нових сортів озимої остистої пшениці зі своєї селекційної лінійки LEGEND. На ділянках LNZ-Hub вони були висаджені у жовтні 2022 року, тобто це саме сорти «загартовані війною».

Варто зазначити, що для окремих країн «великої десятки» сезон 2022/2023 ознаменувався своїми рекордами та антирекордами. Так, Німеччина повернула собі місце в ТОП-10 виробників пшениці. Австралія зібрала черговий рекордний урожай. Туреччина наростила виробництво до 19 млн т.  А США встановили антирекорд експорту пшениці і за деякими показниками відкотилися до рівня 50-х років.

Нагадаємо, експерти USDA прогнозують врожай пшениці в Україні в новому 2023/24 МР на рівні 17,5 млн т, що на 1 млн т більше за попередній прогноз. 

Виконано за допомогоюDisqus