Хендісайз флот в Дунайських портах може частково замінити «зерновий коридор» — Atria Brokers

Хендісайз флот, відповідний вимогам дунайських портів, може бути виходом до українського зерна, поки не почне працювати «зерновий коридор».

Таку думку у коментарі Latifundist.com висловив Юрій Мельников, фрахтовий брокер української компанії Atria Brokers.

«Напередодні збиральної кампанії, а також в умовах тотальної блокади «зернового коридору» росією, особливу важливість може отримати розвиток хендісайз флоту, який відповідає вимогам дунайських портів. Такий флот може бути виходом до українського зерна поки не запрацює «коридор», — сказав Мельников.

Atria Brokers надавала брокерські послуги судну BLUE GATE. Цей балкер з дедвейтом 24 тис. т почали завантажувати у порту Рені кукурудзою на Єгипет в середу, 14 червня. Для дунайських портів, це перший суховантаж такої вантажопідйомності за всю історію незалежної України. Через поточну осадку у порту Рені, яка складає 7 метрів, BLUE GATE планово візьме на борт 14 тис. т кукурудзи.

Читайте також: Порт Рені прийняв балкер з рекордним дедвейтом

Можливість відвантажувати зерно судами типу хендісайз з мілководних портів дасть Україні можливість збільшити експорт через порти Дунаю, що особливо важливо за умови вкрай повільної роботи «зернового коридору» та його можливої повної зупинки вже після 17 липня, коли сплине черговий термін його пролонгації.

Фрахтовий відділ Atria Brokers наразі займається розвитком списку флоту зі схожими параметрами. Однак, першою перешкодою до нарощування відвантажень з портів Дунаю саме таким флотом може стати конкуренція з боку глибоководних портів Констанца у Румунії та Варна і Бургас у Болгарії.

«Окремим питанням є ставки фрахту на такі судна через їх недовантаженність. Однак, ми не виключаємо можливість довантаження їх у румунському порту Констанца. Це могло б більше зацікавити судновласників», — додав Мельников. 

В компанії зазначають, що на сьогоднішній день традиційні покупці костерів демонструють більший попит на малотоннажні партії об’ємом 3-5 тис т через нещодавнє зниження цін на зернові.

Нагадаємо, морські порти Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ за п'ять місяців 2023 року обробили 11,5 млн т вантажів. Це абсолютний рекорд перевалки для портів цього регіону за п’ять місяців.

Виконано за допомогоюDisqus