Прогнози залізничників на 2023 рік не передбачають великого попиту на перевезення зернових

У 2023 році ажіотажного попиту на перевезення зернових вантажів, як торік, не прогнозується.

Про це йшлося під час наради УЗ із представниками аграрного ринку 15 червня, пише Rail.insider.

За словами заступника директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерія Ткачова, наразі ажіотажного попиту не фіксується, навпаки, обсяг перевезень залізницею зменшився.

«Як прогнозують, лише 44 млн т (зернових — прим. ред.) буде експортовано, і, на мою думку, лише 25–28 млн т проїде залізницею. Якщо розділити це на 12 місяців, я бачу, що значно зменшиться, по-перше, обсяг перевезень. Тому що фізично менша вантажна база. По-друге, у нас зміщення знову піде на осінь невелике, бо менше озимої посіяли. Тому я вбачаю, що до 2 млн т (на місяць — прим. ред.) будемо везти», — розповів Ткачов.

Він прогнозує, що сплеск попиту на вантажні перевезення зернових буде у жовтні–листопаді, потім знову буде стабільне перевезення. 

До того ж, за умови зростання попиту Укрзалізниця може повернутися до практики лімітування планів.

«І ми будемо за цим слідкувати. На сьогодні цієї проблеми немає, і, я думаю, що так гостро вона не буде стояти. Бо всі вже зрозуміли, які наші можливості в тому чи іншому напрямку. Всі зрозуміли, що тут питання не в залізниці, а в наявності портових потужностей у Польщі, Румунії, можливостях місцевих перевізників транспортувати ці вантажі. Ми повернемося до процедури лімітування, якщо справді буде дуже великий попит на перевезення у цьому напрямку, який перевищує інфраструктурні можливості», — додав Ткачов.

Нагадаємо, Укрзалізниця запропонує бізнесу вантажні хаби по всій території країни. Проєкт першого такого хаба презентували у Вінниці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus