В Україні врегулюють питання штрафів за фальсифікацію насіння

10 червня 2023 року набули чинності зміни до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» та ЗУ «Про охорону прав на сорти рослин».

Про це повідомляє «Насіннєва асоціація України».

«Загалом для сфери сортів та обігу насіння зміни, що набрали чинності з червня 2023 року, сприятимуть діджиталізації всіх процесів та оперативному розгляду документів, спрощенню процедури експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння. Посилиться захист споживачів продукції від підробок. Зміни дають можливість розвивати свою справу, захищають права виробників та карають шахраїв за фальсифікат», — зазначила виконавча директорка НАУ Сюзана Григоренко.

Читайте також: Сюзана Григоренко про нові зміни в законі про ГМО: ГМ-кукурудза заборонена, ГМ-ріпак та цукровий буряк дозволять вирощувати не раніше 2030 року

Суттєві зміни:

  • Фермери отримають швидший доступ до загальносвітових сортів-новинок зі США та ЄС. Тепер на основі інформації від заявника такі сорти будуть включатися до Реєстру без обов’язкових 2 років офіційних випробувань.
  • Передбачено швидкий доступ на ринок нових сортів овочів. За умови погодження зі сторони Мінагрополітики при поданні заявки на державну реєстрацію сорту, такі сорти овочів можуть поширюватися в Україні до прийняття рішення. Проте потрібно дотриматися ряду вимог, як от звітування, обов’язковий ділянковий (ґрунтовий) контроль, маркування тощо.
  • Доповнили понятійний апарат визначенням «фальсифіковане насіння». Відтепер таким вважатиметься насіння та/або садивний матеріал, якщо його маркують чужою торгівельною маркою, або ж роблять схоже пакування на вже відомі бренди. Таким чином поширюють неправдиву інформацію щодо якостей такого посівного матеріалу.
  • Умисні дії з фальсифікованим насінням тепер підпадатимуть під штраф від однієї тисячі до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією.

Наразі триває активна розробка кількох десятків підзаконних актів, які мають визначити порядки виконання вказаних змін до законодавства та забезпечити їх виконання на користь споживачів, володільців прав на сорти рослин та виробників насіння.

Учасники галузі, виробники насіння, також сподіваються, що врешті реалізується норма про здійснення польового інспектування аудиторами з сертифікації (незалежними експертами), позаяк це і передбачено законом.

Читайте також: Монополія на ринку сертифікації насіння заважає виробнику, бо це час і гроші — Наталія Грюнвальд

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus