Через здорожчання електроенергії ціни на м'ясо птиці та яйця виростуть вже в серпні

Підвищення граничних цін на електроенергію для бізнесу та повернення з 1 липня податків на пальне до довоєнного рівня, призведе до здорожчання більшості споживчих товарів в Україні.

Про це заявила Асоціація «Союз птахівників України.

«Без сумніву, збільшення граничних цін призведе до росту вартості електричної енергії, яка купується на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку, внаслідок чого синхронно зросте ціна електроенергії для кінцевих промислових споживачів. Збільшення вартості електроенергії матиме ланцюгову реакцію і призведе до здорожчання більшості споживчих товарів», — йдеться в заяві.

Через це оптово-відпускні ціни на продукцію птахівництва будуть підвищені вже в серпні. Таким чином виробники покриватимуть витрати.

Читайте також: Подорожчання електроенергії може призвести до масового банкрутства молокозаводів — експерт

Крім того, в асоціації зазначили, що резерви для стримування цін у виробників вичерпані.

«Підвищення вартості електричної енергії виробники будуть перекладати на кінцевих споживачів продукції, оскільки власні резерви стримування росту відпускних цін вже вичерпані», — наголошують в асоціації.

У структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції  до 30%. Однак виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному з них буде  збільшення вартості складових і відповідно собівартість кінцевої продукції галузі буде зростати в «геометричній прогресії», додали в асоціації.

Нагадаємо, з 30 червня в Україні почнуть діяти нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу. Вони будуть майже вдвічі вищими за попередні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus