Аграріям не варто в умовах війни шукати спасіння у вирощуванні цукрових буряків — думка

Рентабельність цукрового буряку можна буде оцінити тоді, коли продукт буде продано. Зазвичай та культура, яка має специфічні умови вирощування і має найбільшу кількість ризиків, є найбільш прибутковою. Але шукати в цукровому буряку панацею в умовах повномасштабної війни — не на часі.

Таку думку висловив заступник директора департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank Василь Бєлозерських в блозі на Latifundist.com.

«Для тих компаній, які грають в цю гру в довгу, наприклад, «Агропродсервісу», «Західного Бугу», «Контінентал Фармерз Груп», — це не нова культура. Вони мають компетенцію, відповідну техніку та технологію виробництва. Тому і з врожайністю, гадаю, у них все буде добре і в цьому році. Тим аграріям, які вирішили посіяти цукровий буряк на 200-300 га, буде складніше, адже і технологія щороку корелюється, і шкідники змінюються… Я б не радив їм у складні часи заходити у складні технології», — каже Бєлозерських.

Загалом цьогорічна посівна кампанія пройшла з урахуванням не лише погодних факторів, але й була скоригована відповідно до викликів воєнного часу, розповідає начальник управління агроекспертизи Credit Agricole Bank Ігор Гуржій. Агровиробники адаптували сівозміну, виробничі практики, комерційні підходи до придбання основних витратних ресурсів та реалізації врожаю тощо. 

Читайте також: Хто виробив найбільше цукру? Огляд виробництва у сезоні 2022

«Саме вартість ресурсів, невизначеність роботи каналів збуту продукції, дефіцит обігових коштів та нестача кваліфікованих кадрів вплинули на остаточні рішення керівників господарств і хід посівної. В даних умовах прослідковується чітка тенденція до все активнішого використання ресурсозберігаючих технологій.  Так, агровиробники фокусуються на технологіях мінімального обробітку ґрунту таких як  No-Till та Strip-Till. Їх впровадження дозволяє зберегти вологу в грунті, зменшити об’єми використання палива, оптимізувати систему мінерального живлення та значно скоротити час виконання польових робіт», — додав Гуржій.

Нагадаємо, цукровий завод компанії Cygnet в Житомирській області відновить роботу в цьому році.

Виконано за допомогоюDisqus