Подорожчання електроенергії може призвести до масового банкрутства молокозаводів — експерт

Подорожчання електроенергії через підвищення граничних цін (прайс-кепів) може призвести до масового банкрутства підприємств молокопереробної галузі.

Про це заявив виконавчий директор «Спілки молочних підприємств України‎»‎ Арсен Дідур, пише Телеграф.

«Зараз найтяжчий період з початку війни для молокопереробки. Споживчі настрої погані з об‘єктивних причин. Експорт майже зупинився, ще і помилки Кабміну у двосторонніх митних відносинах з країнами Середньої Азії (Узбекистан, Туркменістан), дорога сировина порівняно з Євросоюзом, відсутність держпідтримки та доступу до кредитів», — сказав Дідур.

Він додав, що наразі є затримки з оплатою від торгових мереж. У разі підняття тарифу на електроенергію, банкрутами можуть стати більшість підприємств галузі.

У жовтні 2022 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), плнувала збільшення прайс-кепів на електричну енергію на ринку “на добу наперед” (РДН). Однак рішення так і не ухвалили.

Нагадаємо, в Україні пропонують знизити ставку ПДВ на молоко та молочні продукти до 10%, завдяки чому ціна стане доступнішою для продукції всієї молочної лінійки. Це стосується як вітчизняних, так і імпортних молочних продуктів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus