Моніторингова група зафіксувала захід до портів України суден, які розвантажувалися в росії

Моніторингова група редакції BlackSeaNews встановила факти прибуття до українських портів іноземних торговельних суден, що попередньо заходили до портів росії.

Про це пише видання BlackSeaNews.

«В межах повсякденного моніторингу руху суден в Чорному морі експерти Моніторінгової групи звернули увагу на історію портів судна PROFESSOR B (Container Ship, IMO: 8401523). На той момент судно перебувало на якірній стоянці в територіальних водах Румунії поблизу Сулінського гірла річи Дунай, очікуючи проходу до українського порту Рені. Це судно було нам знайоме, оскільки входить до переліку суден «зернового флоту», що задіяні в експорті українського зерна з портів Одеської області», — повідомляють експерти.

В період з 02.03.2021 по 21.03.2023 року PROFESSOR B перебував на розвантаженні в Керченській протоці  на рейдовій якірній стоянці №471 російського порту «Кавказ». 

Після розвантаження в російському порту «Кавказ» 21.03.2023 року PROFESSOR B пішов в рейс до Ізмаїльського порту в Україні. Туди він безперешкодно прибув 05.04.2023 року.

Такий випадок не поодинокий. Моніторингова група нарахувала щонайменше 9 таких суден.

«Із точки зору безпеки української інфраструктури та протидії можливим диверсійним діям варто прийняти спеціальні рішення щодо неможливості суб'єктам морського бізнесу фрахтувати для перевезення вантажів до/з українських портів судна, що виконують рейси до портів РФ. Або просто заборонити таким суднам заходити до портів України», — наголошують в моніторинговій групі.

Нагадаємо, 29 суден, які мають експортувати 1,4 млн т продовольства переважно для 5 країн Азії та Африки, зокрема Китаю, Єгипту, Бангладешу, Туреччини, заблоковані росією в територіальних водах Туреччини.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus