росія відкинула компромісну пропозицію Євросоюзу щодо підключення Россельхозбанку до SWIFT

росія у вівторок повторила вимогу повторно підключити «Россельхозбанк» до глобальної платіжної системи SWIFT, щоб запобігти зриву зернової угоди, і заявила, що не прийме компромісну пропозицію.

Про це пише Reuters.

Оскільки до закінчення терміну дії зернової угоди залишилося 12 днів, москва заявила, що не досягла прогресу щодо жодної з її ключових вимог, включаючи банківське питання.

У понеділок Financial Times повідомила, що Європейський Союз розглядає пропозицію дозволити російському «Россельхозбанку» створити дочірню компанію, яка могла б підключитися до SWIFT.

Читайте також: Україна втрачає третину сільськогосподарського ВВП через зернову угоду — думка

Але прес-секретар російського МЗС Марія Захарова відкинула цю ідею як «навмисно непрацездатну», заявивши, що на створення такого підрозділу знадобиться багато місяців і ще три місяці — на підключення до SWIFT.

Вона також відхилила спробу ООН створити альтернативний платіжний канал між «Россельхозбанком» і американським банком JP Morgan (JPM.N).

«Реальної заміни SWIFT немає і бути не може», — заявила Захарова.

Посол Великої Британії в ООН Барбара Вудворд заявила в понеділок, що вона не впевнена, що зернова угода буде продовжена.

«ООН робить усе можливе, і ми зробимо все можливе. Ми вже дуже тісно співпрацювали з лондонським Сіті, щоб запровадити дуже складну систему оплати за зерно, щоб вона (зернова угода, — прим. ред.) працювала та продовжувала доставояти їжу на столи людей», — сказала Вудворд.

Нагадаємо, Міністерство оборони України поки що не дозволяє захід суден до портів Великої Одеси поза рамками «зернової угоди», дія якої закінчується 17 липня.

Виконано за допомогоюDisqus