Зерновий коридор: в Одесі завантажують два останні балкери, у Чорноморську флоту під завантаження немає

З початку липня з чорноморських портів України вийшло 6 суден. Сукупно на них було завантажено тільки 215 тис. т агропродукції.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

В порту Одеси завершується завантаження 85 тис. т зерна для Єгипту. Це останні два балкери, які очікували завантаження. Флоту під завантаження вже немає у порту Чорноморська. Останні судна з агропродукцією було відправлено минулого тижня до Китаю та Тунісу. Понад 2 місяці не працює порт Південний, бо росіяни «викреслюють» усі судна, які прямують до нього.

Читайте також: росія атакувала дронами порт на Одещині, горів зерновий термінал

З 26 червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаження. 29 суден, які мали б доставити понад 1,4 млн т агропродукції для країн Азії та Африки, наразі заблоковано в територіальних водах Туреччини.

«Останні кілька місяців Зерновий коридор практично не працює. Наразі ми спільно з партнерами докладаємо максимум зусиль, щоб українське зерно надходило на ринки в необхідному для світу обсязі. Ми завжди виконували і готові надалі виконувати ті зобов’язання, які брали на себе, коли підписували зернову угоду. Також закликаємо світ дотримуватися міжнародного морського права і забезпечити вільне торговельне судноплавство», — зазначив Віце-прем’єр міністр з відновлення  України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

У період з 1 червня по 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден (як вхідного, так і вихідного флоту) відбулось лише 70, через відмову росіян проводити перевірки. Наступна інспекція запланована на 14 липня. Зараз в зоні інспектування залишився лише вхідний флот.

З 1 серпня 2022 року  Україна експортувала понад 33 млн т агропродукції до 45 країн світу.

Нагадаємо, Туреччина працює над продовженням зернової угоди та докладає зусиль для збільшення її терміну на два роки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus