Для ефективного вирощування соняшника неможливо уникнути застосування фунгіцидів — експерт

Насиченість сівозмін соняшником призвела до того, що для ефективного вирощування цієї культури неможливо уникнути застосування фунгіцидного захисту.  

Про це розповів менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group Сергій Вовк, пише SuperAgronom.com.

У випадку бурої сухої гнилі необхідний обробіток посівів фунгіцидами на початку цвітіння та відразу після цвітіння соняшнику.

  • Дотримуватися рекомендованих доз азотного живлення. Незбалансоване внесення високих доз азотних добрив спричиняє підсиленню інтенсивності ураження збудниками хвороб. 
  • Боротися з бур’янами
  • Вчасне збирання врожаю, адже запізнення зі строками збирання призводить до інфікування сім’янок, що, в свою чергу, призводить до зниження їхньої схожості й загнивання зародкового кореня. 

Для першого внесення фунгіцидів, яке проводиться до 10 справжніх листків, рекомендується застосовувати Спліт (д.р. дифеноконазол) + Старк (д.р. азоксистробін). Завдяки комбінації діючих речовин можна прибрати великий відсоток хвороб (септоріоз, альтернаріоз, пероноспороз, іржа) та забезпечити соняшнику якісний захист. 

«Фунгіцидний захист варто поєднувати з інсектицидами. Для першого внесення рекомендовано: Престо, Бомбардир Дуо. Це інсектициди контактно-системної дії, здатні захистити соняшник на 21-25 днів від шкідників, що забезпечить меншу кількість хвороб», — зазначає Сергій Вовк.

Якщо потрібне підсилення дії, не слід забувати, що в баковій суміші можна використати два фунгіциди: Дот (0,5 л/га) та Старт (0,5 л/га), які дієві проти всіх хвороб соняшнику. По соняшнику варто зробити два фунгіцидні обробітки та два — інсектицидні, що дасть можливість забезпечити ефективний захист від шкідників та хвороб і додасть до врожаю 5-7 ц/га.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus