В Україні можуть піднятися ціни на рис

Індія, яка є одним з основних виробників і експортерів рису у світі, ввела заборону на експорт рису з країни. У березні 2022 р — червні 2023 р Індія експортувала до України 34,5 тис. т рису на загальну суму $26,2 млн.

Про це повідомляє АПК-Інформ.

Аналіз поставок рису в Україну показує, що середня вартість партій індійської зернової є однією з найнижчих серед основних постачальників. Винятком є лише Казахстан, але обсяги поставок з цієї країни незначні.

Альтернативою індійському рису може стати зернова з Таїланду або В’єтнаму, але вартість імпортних партій з цих країн за воєнний період виявилась на 24% та 16% вищою за партії, закуплені в Індії.

«Український ринок рису є імпортозалежним. За оцінками ІА «АПК-Інформ», продовольче споживання рису в Україні у 2023/24 МР може сягнути близько 115 тис. тонн на рік, з яких близько 90 тис. тонн необхідно імпортувати. Причому обсяги імпорту можуть збільшитись, так як основні регіони внутрішнього виробництва рису (Херсонська та Одеська області) або тимчасово окуповані, або знаходяться в зоні підвищеної воєнної небезпеки, де таке специфічне виробництво, як рисоводство, неможливо здійснювати», — зазначили аналітики.

Тож при обмеженому постачанні рису з Індії можна очікувати на підвищення цін на рис в Україні, резюмують експерти.

Читайте також: ТОП-10 країн виробників пшениці в 2022/23 МР

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus