В Україні зібрали близько 16-17% прогнозованого врожаю — Соломчук

Станом на 7 серпня в Україні намолотили 18 млн т зерна нового врожаю. Жнива цьогоріч більш динамічні, ніж в минулому році.

Про це на брифінгу в Укрінформі розповів народний депутат та член Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, пише Latifundist.com.

«Загалом в Україні вже намолочено 18 млн т. Це близько, можна так сказати, 16-17% від загального врожаю, який буде зібраний в цьому році», — каже Соломчук.

За його словами, найважче проходять жнива на деокупованих територіях — в Херсонській, Миколаївській, Харківській та Сумській областях, оскільки аграрії стикаються там з чималими ризиками.

Читайте також: Ель-Ніньйо: Прогнози, перспективи та наслідки для ринку зерна та агросектору в цілому

Як зазначив нардеп, на деокупованій Ізюмщині, що в Харківській області, аграрії практично не сіяли озимі культури, натомість більшість посівних площ відвели під соняшник. Однак через небезпеку на ці поля відмовляється заїжджати зернозбиральна техніка.

Загалом у 2023 році збиральна кампанія проходить більш динамічно, ніж минулого року.

«Якщо порахувати динаміку, в цей рік, як на мене, жнива відбуваються швидше, тому що в тому році в західній і центральній Україні багато господарств 1 вересня ще молотили пшеницю, тому що тоді дощами заливало всюди. Це літо тепліше, на вулиці вища температура і жнива відбуваються швидше», — додав Соломчук.

Нагадаємо, Українська зернова асоціація (УЗА) оновила оцінку потенційного врожаю 2023 року, збільшивши її на 7,8 млн т — до 76,8 млн т зернових та олійних. В 2022 році врожай, за оцінкою УЗА, сягнув 73,8 млн т зернових та олійних.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus