Товарооборот агропродукцією між Україною та ЄС за перше півріччя 2023 р. зріс на 5%

За перше півріччя 2023 р. оборот торгівлі агропродукцією між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на $0,4 млрд (+5%) і сягнув показника у майже $6,8 млрд, повідомив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Він зазначив, що при цьому відбулося зростання додатного для нашої країни сальдо до рівня у $3,8 млрд, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+0,4 млрд $) наклалось на зниження вартості закупівель у представників країн-членів ЄС (-0,1 млрд $).

Головними торговими партнерами в сегменті аграрної продукції для України серед країн ЄС виступають Румунія, Польща, Іспанія, Нідерланди, Італія, Німеччина та Угорщина. Сукупний оборот України з цими державами складає 78%, зауважив Микола Пугачов.

«З 6 червня 2023 р. Євросоюз терміном на рік продовжив встановлений торік для нашої держави преференційний режим, який включає зняття мит, квот та інших обмежень на всю продукцію, що ввозиться з України», — говориться у повідомленні.

Читайте також: Як отримати відшкодування ПДВ у повному розмірі. Поради юриста

Водночас до 15 вересня 2023 р. діє паралельна заборона на імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини і Болгарії при збереженні режиму транзиту всіх товарів територією ЄС.

«Поточний рік поки що характеризується нарощуванням обсягів експорту української агропродовольчої продукції до країн Євросоюзу. Але діючі з другого кварталу заборони й обмеження, за фактом, призвели до його помітного скорочення — від $3,7 млрд у січні-березні до $1,6 млрд у квітні-червні. Продовження подібних заходів у перспективі ще більше звузить можливості нашого експорту, тому вимагає постійних консультацій з європейськими партнерами з метою мінімізації втрат і знаходження оптимального рішення для обох сторін», — підсумував Микола Пугачов.

Раніше повідомлялося, що Президент Туреччини Ердоган заявив про продовження переговорів з рф про відновлення її участі у «зерновій угоді».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus