В Мінагро прокоментували підозру, оголошену Тарасу Висоцькому

24 серпня 2023 року першому заступнику міністра агрополітики Тарасу Висоцькому повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Суть підозри зводиться до того, що Висоцький здійснив погодження у період березня-квітня 2022 року для обласних військових адміністрацій Рахунків на оплату згідно постанов КМ України №185 та 328 щодо закупівлі у 2 суб’єктів господарювання ТОВ «Олімп» та ТОВ «ВінсайдЛайт» макаронних виробів із твердих сортів пшениці імпортного виробництв. При цьому, слідство вважає, що вартість макаронних виробів завищена і внаслідок такого завищення завдано збитки на суму 63 млн грн. 

«Обґрунтовуючи підозру, слідство зазначає, що вартість макаронних виробів станом на березень-травень 2022 року варіювалась від 33,65 грн. до 36,89 грн. Разом з тим, слідство не враховує, що Державна служба статистики України за період березня-травня 2022 року надає ціни по макаронах з твердих сортів пшениці за 500 гр, а здійснювалась закупівля 1 кг, а тому ціна становила понад 72 грн за кг, що виключає збитки. Очевидно, що зазначена важлива арифметична помилка має бути слідством врахована та виправлена», — йдеться у повідомленні.

Голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Олег Нівʼєвський зазначає, що події, про які йдеться у справі, відбуваються у перший важкий місяць війни.

«Події» відбуваються в перший вкрай турбулентний місяць війни! Які можуть бути ринкові ціни, на які можна орієнтуватись? 30% рітейлу закрилось, все шкереберть, десятки мільйонів співгромадян, інституцій, бізнесів в релокації/дорозі... Про яку реальну вартість можна говорити в такий час! Які ціни від держстату в березні 2022 року?! Держстат хіба тоді працював?», — пише експерт.

Він додав, що в той час в Україні перебудовувалась логістика і ціни на українську продукцію могли бути в 2 або 3 рази вищими, ніж на польську.

«Для прикладу, до війни, витрати на експорт тони зерна були $30-40, а одразу в перші місяці війни це могло коштувати до $220 дол (5-ти разове зростання!)», — зазначив Нівʼєвський.

В міністерстві стверджують, що Тарас Висоцький не повʼязаний із жодним з ТОВ, які згадуються у підозрі та не впливав на включення їх до переліку підприємств.

За даними Мінагро, під час розслідування підозрюваний сприяв слідчому, роз’яснюючи обсяги та межі повноважень Міністерства та підтверджував законність всіх свої дій.

«Під час обшуку Висоцьким Т.М. добровільно видано мобільний телефон з робочим листуванням щодо зазначеного питання, що у свою чергу є очевидним підтвердженням відсутності у нього задокументованих протиправних дій. Слідством після вивчення наданих роздруківок цих листувань не вбачається жодних протиправних відомостей, в той же час зафіксовані робочі добросовісні дії», — додали і Мінагро.

Читайте також: НАБУ та САП оголосили про підозру першому заступнику міністра агрополітики: що відомо

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus