В цьому сезоні аналітики не бачать маржі для виробників олійних

Аналітики вперше за всю історію галузі зіткнулися з ситуацією, коли не побачили маржі для виробників олійної сировини.

Про це заявила експертка олійних ринків УкрАгроКонсалт Юлія Гаркавенко, пише Elevatorist.com.

«Ми декілька разів перераховували, не розуміючи, що відбувається», — згадує Юлія Гаркавенко.

За її словами, раніше у фермерів не було питань з реалізацією олійної сировини, і аграрії дуже добре заробляли на її вирощуванні. Попит був як з боку переробників, так і з боку експортерів. Тепер же з продажами виникли проблеми через логістичні обмеження, це й спричинило суттєве падіння маржинальності виробництва олійних.

«Що маємо зараз? Собівартість переробки виросла, ціна падає, маржі майже немає. Раніше у фермерів не було проблем де подіти вирощене — попит завжди був, і аграрію не потрібно було шукати по ринку, куди збути соняшник чи ріпак. А гірше за все — ще й самому намагатися його експортувати», — зауважує експертка.

Ситуація змінилася на тільки в агровиробників, переробників зміни також зачепили — заводи не можуть зараз працювати на повну потужність. По-перше, ОЕЗам бракує валу сировини, врожайність олійних зменшилася. Хоча зараз відмічається зростання обсягів врожаю, але в порівняння з довоєнним періодом є падіння.

Читайте також: Хороший врожай соняшника в цьому році не гарантує високу маржу — думка

По-друге, логістичні проблеми з експортом готової продукції також впливають на ситуацію. Є й ще один фактор — виробництво не виводять на повну потужність, тому що не можуть зберігати продукти переробки. Сюди ще додаються обстріли виробничої інфраструктури.

Як повідомлялося раніше, відсутність альтернатив збуту соняшнику для аграріїв та низька ефективність експортної логістики тиснуть на внутрішні ціни.

Виконано за допомогоюDisqus