Сольський розповів про деталі переговорів з Польщею щодо експорту українського зерна

Польща взяла паузу в переговорах з Україною для консультацій щодо запропонованого механізму верифікації українського аграрного експорту.

Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, відповідаючи на питання кореспондента Latifundist.com на відкритті програми з роздачі добрив на осінню посівну «Добрива NPK від USAID АГРО».

В ході переговорів з українською стороною Польща хотіла уточнити, як працює процедура, запропонована Україною. Тобто, якщо Україна видає ліцензії, то в Польщі хочуть розуміти, що має робити їхня сторона.

«Вони запитали — якщо процедура передбачає згоду польської сторони, то в які строки? Крім того, вони взяли паузу для себе, щоб визначитись, хто з польських органів може таким займатися, тому що це дещо нестандартна процедура і вони також повинні розібратися. Польська сторона заявила, що в неї є своє бачення щодо заяви в СОТ України і на думку Польщі її треба відкликати», — зазначив міністр.

За словами Сольського, сторони попередньо домовились, що найближчим часом зміститься контроль продукції з польського кордону в Литву і, напевно, в Німеччину. Це стосується продукції, яка йде в порти цих країн.

Читайте також: Новий механізм експорту українського зерна погодили не всі держави Східної Європи — Шмигаль

Механізм ліцензування буде розроблений після консультаціїї з пʼятьма країнами.

«Найдовше ми просунулись з Румунією. Вони ще минулого тижня запропонували, як вони бачать деталі. Ми їм сформували відповідь минулого тижня і вже попердньо її погодили. Але оскільки вони хочуть, щоб це було офіційно зафіксовано, то це має бути нота з нашої сторони. Ми сьогодні її відправляємо Румунії», — додав Микола Сольський.

Він припустив, що цей механізм буде різним з кожною окремою країною, тому шо є різні побажання.

«Болгарія готова, щоб ми вже частину зерна возили. По деяких видах зерна вона вважає, що зараз ще зарано, що вона пізніше подивиться по ситуації», — зауважив Сольський.

Він вважає, що для погодження нової процедури експорту українського зерна до пʼяти європейських країн знадобиться декілька тижнів. Поки що триває технічна робота.

Нагадаємо, Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн після 15 вересня. Заборона на імпорт стосувалася української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона була спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Виконано за допомогоюDisqus