Ринок сільгоспземель виходить на довоєнні показники: у 2023 реалізовано майже 80 тис. га

Станом на початок жовтня 2023 року реалізовано майже 80 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

Про це розповів в.о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко під час пресконференції у «Медіацентрі Україна», повідомляє «Укрінформ».

«У 2021 році за перші пів року було випущено в обіг понад 100 тис. га. У воєнний 2022 рік ринок, звичайно, просів і в обіг було випущено 69 тис. га. У 2023 році станом на жовтень ми вже бачимо, що вже майже 80 тис. га релізовано і показники наближаються до довоєнних», — сказав Дмитро Макаренко.

Він також зазначив, що цьогоріч середня ціна гектару сільськогосподарської землі коливається від 33 тис. грн до 37 тис. грн в залежності від регіону.

У свою чергу СЕО Prozorro.Продажі Сергій Бут повідомив, що на електронних аукціонах у системі Prozorro.Продажі вже продано або здано в оренду майже 38 тис. га землі.

«Переважна більшість — це активи місцевих органів влади, міст, селищ», — зауважив Сергій Бут.

За його словами, найбільшу кількість земельних аукціонів організатори проводять щодо земель сільськогосподарського призначення. На аукціонах з оренди частка сільгоспземель становить 70%, а на аукціонах із продажу — 60%.

Загалом, у системі Prozorro.Продажі вже проведено аукціони з продажу 2,7 тис. га землі на загальну суму 1,3 млрд грн. В оренду через аукціони передано 35,1 тис. га землі.

Нагадаємо, середньозважена ціна при купівлі сільськогосподарської землі в серпні 2023 року дещо знизилась і становила 38,34 тис. грн/га проти 38,7 тис. грн/га у липні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus