Ринок землі в новому році. Готуємось до юрського періоду

Яким буде ринок землі в новому році або Готуємося до юрського періоду
У 2024 р. відкривається ринок землі для юридичних осіб
Джерело фото: Latifundist.com

Одне з найпоширеніших на зараз питань — що буде з ринком землі в наступному році?

Нагадую основні умови:

  • землю сільськогосподарського призначення зможуть купувати і юридичні особи, але які засновані на 100% виключно громадянами України;
  • максимальна площа — 10 тис. га (в т.ч. і для юросіб, і для фізосіб!!!).

Володимир Нагорний, автор блогу, керівник відділу земельних і майнових відносин МХП

Поява нових гравців на ринку означає появу додаткового попиту на земельні активи. Наслідки появи попиту однозначні — зростання ціни землі. Я особисто очікую в наступному році ріст не менше 15-20%. І це ще досить оптимістично

Юрособа-власник має багато переваг у порівнянні із фізособою-власником: легше адміністрування, оптимальніші податки, простіший вихід інвестора і т.д.

У 2024 р. ціни на землю можуть зрости як мінімум на 15-20%

Також не забуваймо, що зазвичай за договором оренди орендар має переважне право на придбання земельної ділянки у власність. Тому це відкриє ще одне вікно можливостей для агровиробників, оскільки придбання власних орендованих земель збільшуватиме відповідним чином капіталізацію компаній.

Сім порад землевласнику
Читати також

Але якщо говорити про консолідацію на юрособі земель, які передаватимуться в подальшому в оренду орендарям, то є певні нюанси. Приблизно до площі в 300 га землю все ж таки буде ефективніше (з точки зору економічної вигоди) тримати у власності фізособи та отримувати відповідну дохід від оренди на фізика. Тому, очікувано, що якщо юрособи заходитимуть з метою купівлі землі — вони будуть скуповувати активніше та більші площі угідь ніж ті фізособи-інвестори, яких ми спостерігаємо сьогодні.

То ж, якщо ви бажаєте купити землю — купуйте її сьогодні, бо завтра заплатите значно дорожче.

Компанія Volodar наразі проводить додатковий набір інвесторів для придбання земель в усіх регіонах так званого кукурудзяного поясу (лісостепової зони). 

Володимир Нагорний, керівник відділу земельних і майнових відносин МХП

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus