В трьох областях України зросла середня ціна за гектар землі

В Івано-Франківській, Львівській і Тернопільській областях зросла середня ціна за гектар землі.

Про це під час пресконференції «Результати реалізації державних та комунальних земель: два роки роботи земельних онлайн-аукціонів» повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик.

«На Франківщині досягла майже 2 тисяч доларів за га, Львівщині — 1450 доларів, Тернопільщині — 1400. Це показник того, що попри обмеження, є попит на землю, і ціна не стоїть на місці. Все працює, і міфи не спрацювали», — зазначив заступник міністра.

Денис Башлик розповів, яким буде другий етап реформи, що розпочинається в січні 2024 року. Зокрема, відкривається  ринок для юридичних осіб. Але, підкреслює він, купувати землю можуть тільки українці. Жодних іноземців. За його словами, рішення про допущення іноземців до земельного ринку, згідно із законом, прийматиметься на всеукраїнському референдумі.

Читайте також: Відкриття ринку землі для юридичних осіб вигідне для держави та власників паїв — експерт

«З початком другого етапу сформується група юридичних осіб, які хочуть отримати у власність землю, щоб розвивати тривалі інвестиційні проекти. Це спричинить зріст ціни. Тому люди зараз дуже обережно підходять до розпорядження землею, бо розуміють, що це нерухомий актив, який принесе їм дохід», — наголосив Башлик.

Нагадаємо, середньозважена ціна при купівлі сільськогосподарської землі в серпні 2023 року дещо знизилась і становила 38,34 тис. грн/га проти 38,7 тис. грн/га у липні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus