У 2023 році в Україні збудували 12 овочесховищ

Україна у 2023 році відновила будівництво овочесховищ. Протягом поточного року аграрії збудували 15 овочесховищ із загальною потужністю близько 10 тис. т.

Про це повідомив комерційний директор «Ван Дайк Технікс» Андрій Марущак виданню «Інтерфакс-Україна».

За перший рік війни в Україні було побудовано лише одне сховище потужністю 1 тис. т для зберігання картоплі в Київській області на базі підприємства «Бровари Картопля».

«До довоєнного рівня інвестування фермерам далеко — у 2021 році вони побудували картоплесховищ на 51 тис. т, і це були переважно великі проєкти від 10 тис. т потужності. Тільки два учасники ринку інвестували в проєкти по 2 тис. т», — говорить Андрій Марущак.

За словами Марущака, менші за обсягом овочесховища будували фермери в Чернігівській, Вінницькій, Тернопільській, Львівській та Черкаській областях. Головним призначенням цих сховищ було зберігання цибулі (85% потужностей) і картоплі (15% потужностей).

Цікаво, що фермери використовували власні кошти, отримані від продажу овочів за рекордно високими цінами, які склалися восени та навесні 2022-2023 років через дефіцит цих продуктів в Україні, спричинений втратою ключових областей для вирощування овочів — Херсонської та Запорізької областей.

«Однозначно фермери не зможуть самостійно наростити втрачений країною потенціал. Адже тільки в Каховці розташовувалося овочесховищ потужністю близько 150 тис. тонн. Для їх відновлення знадобиться понад 3-4 млрд грн. Крім того, під час відновлення промислового овочівництва бажано врахувати «помилки минулого» й уникати концентрації зберігання овочів в одному регіоні. Їх зберігання має бути розсереджено по всіх областях, кожна з яких має хоча б на 50% покривати власні потреби», — зауважив експерт.

Марущак наголосив, що будівництво картоплесховища потужністю 1 тис. т обходиться фермеру у 10 млн грн. Оптимальнішою потужністю для зберігання овочів є овочесховище на 4-5 тис. т і картоплесховище на 2-3 тис. т. Для їх обладнання лінією сортування та фасування, залежно від типу та продуктивності, витрати становлять від 4 до 20 мільйонів гривень.

«Без допомоги держави або регіональних програм, спрямованих на розвиток промислового овочівництва, відновити галузь, яка забезпечує потреби насамперед внутрішнього ринку, Україна не зможе», — підкреслив експерт.

Він також вказав на необхідність адресної регіональної підтримки фермерам в Черкаській та Дніпропетровській областях, де є можливість забезпечити поля зрошенням, необхідним для вирощування овочів. Також можливо розглядати Вінницьку область та регіони Західної України, як потенційні місця для інвестицій.

Марущак підкреслив, що великі інвестиції, необхідні для будівництва і обладнання овочесховищ, є великим тягарем для мікро- та малих фермерів, а також для аграріїв, які обробляють площі до 500 гектарів.

За оцінками експертів сектору овочів, для забезпечення потреб внутрішнього ринку Україні потрібно близько 1,4 млн т потужностей для зберігання картоплі та 300 млн т для овочів. Оптимальний обсяг потужностей для зберігання складає:

  • 80 тис. т для моркви,
  • 20 тис. т для буряка,
  • 120 тис. т для цибулі,
  • 80 тис. т для капусти.

Перед початком війни в Україні було понад 800 тис. т потужностей для зберігання овочів, із яких 600 тис. т були виділені під картоплю, а 200 тис. т — під інші овочі.

Нагадаємо, що виробники овочів та фруктів, які працювали на Півдні Ізраїлю змушені зупинити виробництво після нападу ХАМАС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus