Заборона імпорту рослинних олій Іраном чинитиме додатковий тиск на експорт продукції з України

Новина щодо заборони імпорту рослинних олій Іраном з 23 жовтня є важливою для ринку, оскільки Іран є великим покупцем російської соняшникової олії.

Про це у ході ХХІ Міжнародної конференції Fat&Oil Industry-2023 повідомила керівниця відділу аграрних ринків в Чорноморському регіоні та редакторка видання Argus AgriMarkets Вікторія Блажко, пише АПК-Інформ.

Вся ця продукція, що відвантажувалася до Ірану, опиниться на світовому ринку і буде чинити додатковий тиск на експорт продукції з України.

Вікторія Блажко зазначила, що конкуренція між українською та російською соняшниковою олією на світовому ринку залишатиметься дуже високою у 2023/24 МР.

Читайте також: 12 000 грн за тонну соняшнику, олія «при надії», а на Дунаї шукають «кеш»

Україна залишається найбільшим у світі експортером соняшникової олії, незважаючи на порушення логістичних ланцюжків. Проте частка України у світовому експорті зменшується через зростання експорту соняшникової олії з росії, каже Блажко.

«Тиск рф дедалі зростає… російська продукція тисне за рахунок покращення якості, ціни та зростання обсягів виробництва соняшнику», — додала експерт.

Головним «полем битви» у цьому протистоянні є Індія та Китай, інші країни Азії та Африки, додала вона.

«росія стає головним постачальником соняшникової олії до Китаю… Китайці зацікавлені в українській олії, але вони будуть її купувати тільки з українських портів, саме відвантажених з портів. Що стосується Індії — українська продукція зберігає свою частку ринку, але тиск з боку росії посилюється», — підкреслила Блажко.

Нагадаємо, у жовтневому звіті аналітики USDA переглянули прогноз експорту соняшникової олії з України у 2022/23 МР у бік збільшення на 0,4 млн т до 5,6 млн т.

Виконано за допомогоюDisqus