12 000 грн за тонну соняшнику, олія «при надії», а на Дунаї шукають «кеш»

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу «Оілпродакшн»
Джерело фото: stasbordeniuk.com

Добрий день всім, хто памʼятає соняшник по 25 тис. Привіт свідкам маржі по 100 дол на тонні.

Мені тут запропонували висловитись, а я людина проста, якщо пропонують, то треба робити.

Цей тиждень трошки порадував фермера. По-перше, насіння соняшнику зробило стрибок і ціни в 12000 грн + з ПДВ — це вже норма , а далі тільки ліпше, враховуючи те що зараз відбувається на малій воді. Але, думаю, про це ви вже читали. І всі ми Homo sapiens, і розуміємо, що перша форма наразі «на коні», і той балаган на Дунаї потрібно якось експортувати. Ба більше, велика вода працює і рухомі склади з агро-скарбами попрямували до Одеси.

Нагадую, що, якщо всі ОЕЗи і олійні заводи будуть працювати повний цикл, то нам потрібно близько 22 млн тонн насіння, а зберемо ми біля 14 млн, за даними розуміючих людей. Тож давайте й далі спостерігати, бо гратись у прогнози #неначасі.

Насіння соняшнику зробило стрибок і ціни в 12 тис. грн + з ПДВ — це вже норма

У дунайських портах шукають «кешове зерно». Що буде з експортом?
Читати також

Стосовно соняшникової олії, тут теж непогані новини, є тенденція до зростання ціни завдяки попиту і малій пропозиції. Як я і писала вище щодо Дунаю, окрім боротьби з 2-ою формою, яку не можна називати в голос, є ще і проблема з осадкою судна, наразі суда з dw в 2500 мт беруть в середньому 1400 мт. Здається, Мінінфраструктури обіцяли нам днопоглиблення, але не все так сталося як гадалося. Не приємненько. Виробники і трейдери, я з вами всією душею.

Щодо цін на соняшникову олію, якщо коротко і індикативно (це моє улюблено слово, яке оберігає від усіх бід), то: 

  • СРТ Одеса/Ізмаїл 700-720$
  • FOB Ізмаїл 740-750$
  • Болгарська Варна DAP 780$
  • Румунія, Констанца DAP 800$ 
  • Індія платить 915$ на СІF 
  • а Китайська Народна Республіка показує 875$ СІF.

І останнє, ціни на шрот. Тут все не райдужно, ну як на мене. Контейнерні гравці перейшли на СРТ, бо на Орловці була обстріляна контейнерна переправа, потрібно було шукати нові логістичні рішення — і вони їх знайшли. Тож всі з завмиранням серця чекають на потяг, який попрямує у Гданськ. І там, за більш нижчу ціну фрахту, ніж з Констанци, поїдуть контейнери по світу.

Ціни на соняшникову олію мають тенденцію до зростання

FOB велика вода, зацікавленості або продажу я не чула (але це не означає що цього немає, бо Південний купує), а ось чому мала вода не працює, пояснювати не буду. Ціни +\- ті самі що і на минулому тижні, а може навіть і нижче, заводи в залежності від розташування 160-180$ на FCA, Іспанія хоче купити по 300$ CIF, Франція зі сторони Атлантики 310$ CIF,  КНР просів і показує 340$ проти пропозиції 350$ на CIF. І знов не приємненько.

До речі, про останніх, ви вже читали що вони підписали контракт з недолюдьми на поставку 70 млн мт зернових? Якщо ні, то рекомендую.

Нехай проблеми та незгоди, не роблять вам ....... нерви. З вірою у світле майбутнє і у високомаржинальні угоди для кожного з нас.

Все буде Україна!  Все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу «Оілпродакшн»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus