Один з найбільших свинокомплексів в східній Україні втратив понад 60 тис. поголівʼя через війну

Агрокомбінат «Слобожанський» до війни був одним із найбільших свинарських комплексів східної України. 

Про йдеться у фільмі «Занепад Величі» з циклу документальних фільмів «СЛІДИ/SCARS».

З перших днів війни підприємство опинилось в окупації, а з середини квітня, коли війська ЗСУ відігнали російських окупантів від Харкова, населені пункти Чкаловське та Іванівка потрапили в першу лінію вогню на 5 місяців.

Тут повністю не було електрики, а це означає, не було автоматизації всього свинокомплексу, тобто водопостачання, фільтрації повітря, мікроклімату, годування. Вручну свиней нагодувати неможливо. Тим паче, що був зруйнований завод агрокомплексу, який виробляв комбікорми.

«Вручну кормили, поїли водичкою. Якщо нема чим кормити, то хоч попоїти водою, хоч щось в шлунку буде. А так, «звинялись» перед ними, що ми ще могли зробити», — згадує працівник свинокомплексу Віктор Погребняк.

Проблеми були не тільки зі світлом, але й з персоналом. Працювати було майже нікому: люди боялись, адже російські військові стріляли по машинах та працівниках. Також вони крали свиней, техніку та паливо. До війни підприємство забезпечувало себе кормами завдяки власному рослинництву на 6,5 тис. га орендованих земель. Тому після деокупації аграрії намагалися засіяти землі господарства, але це було надто складно, тому що Чкаловська громада дуже замінова. Наразі лише засіяно 1200 га.

Читайте також: Як росіяни звільнили Агросвіт від бізнесу, а 2 тис. корів — від життя. Репортаж з Харківщини

Збитки підприємства складають: 63 тис. голів свиней, 2900 га посівів озимини втрачено, 6,5 тис. га землі заміновано та забруднено вибухонебезпечними предметами, 80 млн грн — приблизна вартість зіпсованих запасів зернових та олійних та 18 млн євро — прямі втрати підприємства.

Нагадаємо, у фермера з Миколаївської області торік згоріло 70 га пшениці та 30 га ячменю. В цьому році він втратив через вогонь приблизно 10 га пшениці. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus