Вирощування рису в Україні ускладнюється технологічно через війну

Вирощування рису в Україні стає дедалі складнішим технологічно у зв’язку з війною. Наразі рис в Україні вирощують дві громади — Кілійська та частково Соф'янівська Ізмаїльського району. 

Про це Юг.Today розповів Костянтин Мица, керівник СВК «Маяк», що на Одещині, пише SuperAgronom.com.

До війни господарство сіяло рис на площі 1-1,3 тис. га. Цьогоріч під культуру відвели близько 500 га, вирощували сорт Камео, врожайність від 5 до 6 т/га. Налиті колосся рису спочатку обвалюють на полі, зерно сушиться до 15-16%. 

Серед проблем, які виникають у зв’язку з війною:

  • Заборона на застосування авіації для обприскування

«Раніше ми обробляли посів авіацією, нині ж використовуємо дрони. Якщо ситуація не зміниться, господарство буде вимушено переходити на наземну обробку рису. А для цього потрібна інша техніка, один комплект якої коштує близько 5 млн грн», — розповів Костянтин Мица.

До того ж, і обсяг, який може взяти дрон суттєво відрізняється від літака.

  • Дефіцит насіння рису на ринку

До повномасштабної війни насіння купували у Інституту рису НААН в Херсонскій області. Господарству важливо оновити насіннєвий фонд, тому що від нього залежить врожайність. На сьогодні тут мають насіння третьої, четвертої репродукцій. 

Порівняно з довоєнним часом у Кілійській громаді рису вирощують менше, зауважив Кілійський міський голова В'ячеслав Чернявський. В цьому році було посіяно майже 3000 га рису. Через обстріли області є ризики пошкодження насосної станції. 

У мирні часи українському рису дуже заважав імпорт значно дешевого китайського рису, який видавали за кілійський.

«Преміальні сорти вивозилися за кордон і фермери намагалися таким чином зловити кращу ціну, отримували компенсацію ПДВ, а сьогодні через проблематику з вивозом весь український рис споживається нашою країною», — додав В'ячеслав Чернявський.

Читайте також: Ринок збуту нішевих культур залишається вузьким і непередбачуваним — експерт

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus