Ринок збуту нішевих культур залишається вузьким і непередбачуваним — експерт

Нішеві культури такі як горох, просо, гірчиця і льон можуть бути прибутковими за правильного підходу. Втім, ринок збуту залишається вузьким і непередбачуваним.

Про це SuperAgronom.com розповів Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group.

«Нішеві культури переважно йдуть на переробку, а тому вистрілюють раз на чотири роки, коли з'являється ціна. Цього року насіяли дуже багато проса. Ціна на початку збирання була $250 за тонну, зараз близько $170 в порту Одеси, а з місця — 5-6 тис. грн/т. Тому що його надлишок, трейдер не міг таку кількість перекласти. Для порівняння, буквально 3 роки тому ціна на просо була 15-20 тис. грн/т», — розповів фахівець.

За його словами, аналогічна ситуація склалася з горохом. Горох зелений експортується до ЄС, тоді як класичний горох жовтий тільки на внутрішній попит, перенасичення якого призводить до обвалу ціни. Ціна на горох коливається у межах 6-7 тис. грн/т, а рік тому він коштував понад 15 тис. грн/т. Жовту гірчицю переробники купують за ціною 13-15 тис. грн/т, білу і чорну тільки на експорт.

«Минулого року був запит на українське просо з Польщі, але потім інтерес знизився. Можливо, перекрили попит внутрішнім виробництвом», — каже Сергій Корнюшенко.

До того ж, для нішевих культур потрібна наявність спеціальної техніки.

Вирощування льону ускладнюється збиранням. Рослина має дуже жорстке стебло, яке при збиранні затуплює ріжучий сегмент на комбайні. Після 200 га він потребує заміни і це лягає у собівартість вирощування. Для збирання гірчиці потрібен ріпаковий стіл, для роздільного збирання має бути жатка і підбирач на комбайні.

Читайте також: A.G.R. Group експериментально засіяв нішевими культурами тисячу гектарів

Зі збиранням льону, гороху і гірчиці краще не затягувати, тому наприкінці вегетації поля потрібно моніторити.

«Бо для льону практично немає сушарок, і допрацювати культуру немає можливості. Якщо ж перетримаєш, то тріскаються коробочки і насіння обсипається. Треба підбирати сорти стійкі до осипання, яких дуже мало. Аналогічно обсипаються стручки гороху, якщо запізнитися зі збиранням. Ризик обсипання після дощу зростає вдвічі», — додає фахівець.

Корнюшенко зазначив, що займатися нішевими культурами може бути вигідно, якщо враховувати перелічені особливості і моніторити ситуацію на ринку. А знизити собівартість вирощування нішевих культур можливо підбором ЗЗР. Зі слів фахівця, вся система захисту для нішевих культур є у бренду DEFENDA.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus