В Мінагро прогнозують зменшення посівних площ та врожаю у 2024 році

У 2024 році в Україні врожай зерна буде меншим, ніж цьогоріч. Також аграрії можуть засіяти не всі поля через скорочення рентабельності виробництва.

Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський на пресланчі у вівторок у Києві, пише Інтерфакс-Україна.

«Думаю, що в нас наступного року буде менший урожай, оскільки цього року збіглися кілька чинників. По-перше, всі за інерцією з минулим роком засіяли по максимуму. По-друге, була погода практично ідеальна», — сказав Сольський.

Відповідаючи на запитання, чи будуть в Україні не засіяні поля, Сольський сказав, що, ймовірно, так.

«У році, що минає, цього не було, а наступного, думаю, ця проблема буде. Математика показує, що для деяких компаній, на жаль, краще заплатити орендну плату і не сіяти, ніж (втратити — прим. ред.) результат роботи за рік», — зазначив міністр.

Читайте також: Посівна в суху землю. Чи витягнуть озимі жовтневі дощі?

За його словами, посіви озимих культур підростають, але вони в поганому стані через осінню ґрунтову посуху.

«Можливо, скажу щось непопулярне, але скорочення озимої пшениці на користь інших культур — це нормальний процес. Якщо він проходить болісно через те, що фермери посіяли, а потім потрібно пересівати, то, на жаль, він так проходить, і це зовсім не практична історія», — додав Сольський.

Він нагадав, що 2022 року в Україні була аналогічна ситуація зі скороченням посівів озимої пшениці, але суспільство про це вже забуло.

Виходячи з ситуації, що склалася на ринку, Сольський підтримав вимоги аграрних асоціацій, які наполягають на продовженні дії урядової програми «5-7-9» для аграріїв, оскільки це єдина програма, що залишилася з держпідтримки агросектора, яка діяла до війни.

Станом на 30 жовтня в Україні посіяно 4 млн 211 тис. га озимих культур, з яких 3 733 тис. га пшениці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus