Юрист назвав недоліки постанови Кабміну про експериментальний проект з верифікації експортерів

Постанова Кабміну № 1132 від 31 жовтня 2023 року про експериментальний проект, який передбачає формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, не містить жодних правил та умов здійснення експорту, тобто, принаймні, поки що процес експорту залишається незмінним.

Про це у блозі на Latifundist.com розповів Анатолій Косован, керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group.

Тим не менш, зважаючи на оголошення щодо зміни цих процесів, можна зробити однозначний висновок, що саме компанії, включені в перелік будуть в подальшому допущені до здійснення експорту тих товарних позицій, які зазначені вище, зазначає юрист.

Читайте також: Якщо ми не поборемо сірий експорт зерна, то передамо цю історію митникам та правоохоронцям. А там все погано — Ярослав Железняк

«Не можна не звернути увагу на деякі недоліки даної Постанови. Так вона фактично закриває можливість для доступу до переліку тих виробників, які раніше не займались власним експортом або почали здійснювати його після 27.10.23 р. Також можуть виникнути певні питання у компаній, які здійснювали експорт за передоплатою і фактично не закрити контракт до 27.10.23 р», — підкреслив Косован.

Нагадаємо, 31 жовтня Кабмін оприлюднив постанову № 1132, яка має на меті підготовку до введення нових правил експорту зерна. Постанова наразі регулює виключно формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Тобто фактично передбачає, які компанії в подальшому будуть підпадати під нові правила експорту та відшкодування ПДВ.

Виконано за допомогоюDisqus