Україна стала другим за величиною постачальником замороженої малини на європейський ринок

За останні п'ять років Україна значно збільшила експорт замороженої малини в Європейський союз та стала другим за величиною постачальником цієї ягоди на європейський ринок.

Це підтверджує свіжий огляд ринку замороженої малини, підготовлений Командою підтримки реформ Мінекономіки України (RST Mineconomy) в рамках проєкту Export Booster.

За останні 5 років (2018-2022 рр) експорт замороженої малини виріс у 5,4 рази у грошовому еквіваленті та у 2,7 раза у натуральному вираженні. Найбільші ринки збуту — це Польща та Німеччина. Інші країни ЄС — Нідерланди, Чехія, Австрія, Італія, Бельгія, Франція також показують значний інтерес до української ягоди.

«Україна стала ключовим гравцем у постачанні замороженої малини до ЄС. Це відбулося в умовах активного зростання попиту на цей продукт, особливо в 2021 та 2022 роках. За цей час Україна стала другим за величиною експортером замороженої малини в ЄС після Сербії з об’ємом експорту у $121 млн. Таким чином, українські виробники замороженої малини забезпечили майже чверть (24,2 %) зростання імпорту цієї продуктової групи до ЄС», — йдеться в огляді.

Читайте також: У пошуках маржі. Рахуємо економіку вирощування ожини та суниці

Загалом, в 2022 році ЄС імпортувала заморожену малину на суму $1,13 млрд. Середньорічний ріст імпорту малини за останні 5 років становив 13,9%. Найбільше середнє щорічне зростання обсягів імпорту за 2018-2022 роки продемонструвати Литва (54,9%), Болгарія (36,7%), Польща (36,4%), Словенія (28,4%), Румунія (25,6%) та Греція (25,4%).

«Збільшення українського експорту та інтеграція наших виробників, в глобальні ланцюги постачання є необхідними кроками для розвитку та зміцнення економіки. Українська малина лишається конкурентоздатною на глобальному ринку, навіть в умовах війни, що відкриває безліч перспектив для аграріїв», — коментує директор Команди підтримки реформ Мінекономіки України Денис Шемякін.

Україна є 4-м найбільшим експортером замороженої малини у світі в грошовому еквіваленті після Сербії, Польщі та Чилі. У 2022 році трійка експортерів-лідерів забезпечували 54% від всього експорту замороженої малини у світі, коли частка України у світовому експорті складала 6% згідно з даними ресурсу trademap.org.

Дослідження проведено у межах проєкту «Export Booster» командою підтримки реформ Міністерства економіки України спільно з ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», національним проєктом «Дія Бізнес» за підтримки USAID «Економічна підтримка України».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus