У пошуках маржі. Рахуємо економіку вирощування ожини та суниці

Ягоди суниці
Джерело фото: Tevittа

Бренд Tevittа компанії LNZ Group працює на ринку трохи більше одного року. Він об’єднав вирощування саджанців, шокову заморозку овочів, фруктів та ягід, реалізацію готової продукції на ринках ЄС і України. Ми запитали, як Tevittа готується до нового сезону? З якими викликами доведеться зіштовхнутися українським виробникам ягід, а також, чи на часі відкривати для себе органічне виробництво?

Овочі та фрукти під час війни

Якісна сортова суниця + ожина = високий дохід

В компані переконані, що у 2023 вигідно буде вирощувати суницю та ожину. Tevittа планує розширювати площі під цими ягодами, зокрема, додатково закласти по 5 га. Чому суниця? Бо упродовж минулого сезону ціна на неї змінювалася від €8-10/кг до €12/кг у замороженому вигляді. Ціни на органічну суницю досягали суми у 2 рази більше. Водночас у компанії попереджають, що міряти суничні ділянки потрібно не гектарами, а робочою силою. Саме тому поки і утримуються від великих площ під цю ягоду.

Війна змінює смаки. Чи будуть затребувані українські ягоди на європейському ринку заморозки
Читати також

Щодо ожини, то хоча вона і вважається нішевою культурою, але ринок її споживання росте, особливо з боку споживачів, які ведуть здоровий спосіб життя. Крім того, сортова ожина рентабельна у виробництві і є транспортабельною культурою. Ягода крупна і дорога, люди люблять її збирати, а отже з пошуком робочої сили проблем не буде.

Тетяна Стукало

керівниця розплідника Tevitta

«Також ми плануємо додатково висадити по 10 га шипшини та жимолості, 2 га бузини, та закласти промислову плантацію смородини. Збільшимо площі і під малиною на 25 га».

Суниця

 

Тож, чи очікувати «ягідний бум» в Україні?

Ягідний сезон 2022 був складним для виробників ягід. Ті компанії, які встигли закупити посадковий матеріал до 24 лютого, були змушені його висаджувати і розширювати площі під ягідництвом. Та частина компаній, яка планувала замінити на насадження або збільшити їх площу, — відмовилися від цієї ідеї і висадила на тих ділянках однорічні культури в тому числі і овочі.

Чи важко перейти з технічних культур на ягідні: до яких інвестицій готуватися, ринок збуту та ціни

Читати також

 Керівниця розплідника Tevitta Тетяна Стукало говорить, що частина фермерів у сезоні 2023 не планують розширювати плантації та збільшувати виробництво. Всі намагатимуться втриматися на тому рівні який є. За її словами, світ входить у глобальну економічну кризу, тому говорити про «ягідний бум» — поки не на часі. Наприклад, в цьому році вже відчутне просідання ціни на заморожену малини. Так само, як і в інших країнах дорожчають добрива, є проблеми із закупівлею тари (її відсутністю або значним здорожчанням).

Тетяна Стукало

керівниця розплідника Tevitta

«Про розширення можна буде говорити вже після війни. Бо «заривати гроші у землю» зараз не дуже вдалий план».

Водночас Тетяна Стукало зауважила, що якщо говорити за перспективи в тих умовах, в яких  опинилися усі виробники ягід, то одна із наших переваг — можливість збуту продукції без обмежень:

  •   здати заводу на заморозку;
  •   заморозити та експортувати за кордон;
  •   можна продати на свіжий ринок.

Керівниця розплідника Tevitta Тетяна Стукало

Органіка на часі?

В планах Tevittа сертифікувати землі під органічне виробництво. Вже подали документи на сертифікацію малини, ожини і смородини.

Чому органіка? Бо, як розповідає Юрій Кривенко, директор заводу «Авуар», наразі у країнах Європи спостерігається тенденція до споживання органічних ягід. Таким чином відкриють для себе ще одну опцію для реалізації.

За даними «Органік Стандарт», у 2021 році найбільшим покупцем української органічної продукції були країни ЄС. Всього Україна експортувала 261 тис. т органічної продукції на суму $222 млн.

Джерело: Organicinfo.ua

До топ-10 експортованих органічних продуктів увійшли кукурудза, соя, пшениця, макуха соняшникова, ріпак, олія соняшникова, заморожена чорниця та бузина, соняшник, пшоно.

Зокрема, експорт замороженої чорниці становив 9 тис. т на загальну суму $19 млн, а замороженої бузини — 3,5 тис. т на суму $6,7 млн.

Виклики сезону

Звісно, що наявність заводу із заморозки ягід, овочів та фруктів, власних полів та розсадника спонукали бренд Tevittа LNZ Group розширювати свої власні насадження в цьому році.

Крім ягідництва, Tevittа також запускає лінію по вирощуванню овочів. Почнуть вирощувати перець, капусту — броколі і цвітну. А ще висадять близько 20 га цибулі.

Юрій Кривенко

директор заводу «Авуар»

«Як мінімум, нам потрібно забезпечувати безперебійну роботу заводу, в незалежності чи будуть фермери здавати сировину, чи ні. Ми маємо бути диверсифіковані. Але чи потрібно в умовах війни розширюватися маленьким господарствам? Кожен вирішує сам, враховуючи положення підприємства, залучення коштів та можливості реалізації»,

Наразі Tevittа продовжує скуповувати продукцію у аграріїв, і гарантувати їм реалізацію замороженої продукції, бо має напрацьовані ринку збуту і налагоджені канали поставок (експортують у більше ніж 10 країн світу, а з лютого цього року вийшли на український ринок ритейлу). Продовжують вирощувати саджанці in vitro і реалізовувати їх тим аграріям, які їх потребують.

Шокова заморозка

Але в той же час мають проблеми ті ж, що і у інших підприємств, які займаються ягідництвом:

  • в умовах війни важко отримати кредитування на нові проєкти;
  • важко знайти землю, яка буде придатна саме для ягідництва;
  • на фреш-ринку важко продати за високою ціною першу якісно вирощену ягоду із тунелів;
  • погодні «сюрпризи»: град, проливні дощі і, як результат, перезволоження ґрунту;
  • дорогі добрива (щодо цього пункту, то підприємство почувається трохи краще, бо має закуплені раніше добрива і власний бренд DEFENDA);
  • дорога тара (клієнти Tevittа, які працюють із заводом саме по заморозці овочів та ягід знають, що можуть отримати тару на заводі і потім її повернути).

 «Але зараз нікому не можна зупинятися. Треба працювати. Ми готові допомагати, якщо побачимо в очах фермера бажання дійсно займатися цією справою і відноситися до цього так, як відносимося ми — з любов’ю», — резюмують у компанії.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus