В Укрзалізниці назвали причини стрімкого росту цін на зерновози і пояснили як цьому запобігти

Вартість вагонів-зерновозів «Укрзалізниці» до 3-4 тис/добу зросла через підвищення попиту, який традиційно спостерігається в жовтні-листопаді. Компанія виставляє власний парк (близько 5500 зерновозів) в цей період на аукціони (стартова ціна 1000 грн/доба), що і зумовлює підвищення ціни.

Про це в коментарі Latifundist.com розповів заступник директора Департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов.

Він зазначив, що при цьому на ринку є більше 20 тис. приватних зерновозів і вантажовідправники мають вибір.

«Звісно цінові гойдалки на зерновоз не потрібні нікому — ні агровиробнику, який не зможе спрогнозувати вартість логістики, ні УЗ — про вагони УЗ згадують лише у жовтні-листопаді, весь інший час вагони мало цікавлять вантажовідправників», — зауважив Ткачов.

За словами Ткачова, «Укрзалізниця» при наданні в оренду вагонів прибрала привʼязку до дати, тобто вантажовідправники до кінця року можуть самі обирати, коли користуватися орендованими зерновозами. Крім того, з листопада середня швидкість транспортування зерновоза зросла майже в 1,5 раза.

Читайте також: В Укрзалізниці назвали ціну за перевезення тонни зерна до портів Великої Одеси

Щоб уникнути підвищення цін, Ткачов радить заключати довгострокові договори з «Укрзалізницею» на використання парку перевізника за фіксованою (середньорічною) ціною на 8-12 місяців.

В свою чергу, в «Українській зерновій асоціації» (УЗА) вважають, що підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення наступного року на 20%, а також штучне підвищення вартості на використання вантажних вагонів «Укрзалізниці» призведе до здорожчання логістики для аграріїв, яка вже зараз з’їдає левову частку експортної ціни зерна і робить його вирощування збитковим.

Нагадаємо, на одному з листопадових аукціонів кінцева вартість зерновозів УЗ вчетверо перевищила стартову ціну.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus