Висока врожайність зернових та робота українського морського коридору сприяли росту ВВП у жовтні

Зростання ВВП у жовтні 2023 року порівняно з жовтнем минулого року становить близько 10,5% [±2%].  У підсумку за січень-жовтень 2023 р зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«У жовтні зростання ВВП прискорилось до 10,5%. До позитивних факторів, які посприяли зростанню економіки можна віднести високу врожайність у сільському господарстві й сприятливу погоду, яка забезпечила високі темпи збирання врожаю», — розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

У міністерстві зазначають, що позитиву також додали стабільна ситуація в енергетиці та робота українського морського коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси.

Читайте також: Експорт української агропродукції через порти в листопаді може скласти майже 1,5 млн т 

«Стримуючими факторами зростання економіки залишаються значні руйнування інфраструктури та основних фондів, збереження суттєвих ризиків щодо безпеки, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу, а також доступних кредитних коштів. Але загалом позитивні фактори у жовтні переважили баланс впливу на ВВП», — додала Свириденко.

Нагадаємо, за прогнозами експертів USDA, врожай кукурудзи в Україні у 2023/24 МР складе 29,5 млн т (+1,5 млн т). Оцінка експорту зросла на 0,5 млн т — 20 млн т, кінцеві запаси можуть зрости на 1 млн т до 6,43 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus