Болгарські переробники вимагають повернутися до повної лібералізації імпорту соняшнику з України — Agricensus

Наближення 1 грудня, коли, як очікується, закінчиться термін дії заборони Болгарії на імпорт українського соняшнику, поновило суперечки з обох сторін. Болгарські переробники знову висловили своє розчарування через припинення поставок насіння соняшнику.

Про це пише Agricensus.

Болгарські виробники рослинної олії в середу повторили свою вимогу повернутися до повної лібералізації імпорту соняшнику з України, повідомляють місцеві ЗМІ.

«Ми чекали два з половиною місяці, щоб побачити, що станеться. Ніхто не питав нашої думки перед введенням заборони на імпорт з України, а зараз знову обговорюються якісь умови. Імпорт соняшнику потрібно лібералізувати», — повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на президента Асоціації виробників олійних культур Яні Янєва.

Водночас позиція болгарського уряду залишається неоднозначною — з одного боку, вони заявили, що переробники не залишаться без сировини, а також відмовилися підтвердити, що заборона буде знята.

Торговельні джерела заявили, що уряд тримає деталі в таємниці, щоб потенційно стримати будь-яке невдоволення болгарських фермерів.

Однак відсутність ясності збентежила учасників ринку та підживила ринкові чутки про необхідність поставок українського соняшнику та ріпаку, особливо з огляду на менший місцевий урожай цього сезону.

Урожай соняшнику в Болгарії в сезоні 2023/24 оцінюється в 1,6 млн т, що майже на 24% менше, ніж минулого року, згідно з оцінками місцевих ринкових джерел.

«Напевно, наші переробні підприємства вже вичерпані, враховуючи дуже низький місцевий урожай цього року, а також фермерів, які вирощують соняшник і пшеницю як живу огорожу», — сказав місцевий болгарський торговець Agricensus.

Читайте також: У Болгарії спад виробництва соняшнику та кукурудзи, але експорт пшениці зростає 

«Сподіваюся, що ситуація покращиться, і заборона буде скасована. Чекаємо», – сказав Agricensus один із переробників соняшнику.

Водночас болгарські покупці стурбовані новим режимом ліцензування в Україні експорту соняшнику, кукурудзи та ріпаку за планом, попередньо узгодженим між Україною та Єврокомісією, а також бажанням українських фермерів продавати, враховуючи високі ціни на місцевому українському ринку.

«Імпорт з України є, але він складний. Необхідно надати багато документації з проблемами, ви можете імпортувати за умови, що ви заявите, що це призначено для реекспорту побічних продуктів», — сказав болгарський брокер.

Нагадаємо, на початку жовтня стало відомо, що Болгарія заборонила імпорт соняшнику з України до кінця листопада 2023 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus