Посилення продажів кукурудзи буде у другій половині зими — Barva Invest

Цей сезон в Україні унікальний тим, що експортні темпи доволі повільні й на додачу відсутнє бажання виробників продавати зерно по поточних цінах.

Про це на конференції «Розвиток попри війну: зерно і переробка» розповів директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк, пише Kurkul.com.

«Я б поділив виробників в Україні на дві принципово різні категорії. Перша — це великі системні холдинги та компанії, які планують свої продажі та логістику заздалегідь, бо їм постійно потрібні кошти. Другі — це дрібні компанії, які продають тоді, коли їм просто потрібно щось купити. Зерно для них більш тверда валюта і на даному етапі вони не проявляють жодного бажання до закупки добрив. І це просто зупинило торгові компанії в можливості планувати свою торговельну діяльність. І тому настільки повільно ми виконуємо свою експортну компанію», — пояснив Юрій Гаврилюк.

Він зазначив, що в цьому сезоні Україна очікувано отримає врожай 31,4 млн т кукурудзи. Перехідні запаси з минулого сезону становлять майже 3 млн т. Ця цифра склалась завдяки добре організованому експорту в умовах війни. Відтак перехідні залишки не сильно тиснуть на ринок.

Читайте також: В Україні намолотили понад 23 млн т кукурудзи

Головним питанням у майбутньому буде те, скільки Україна зможе експортувати, каже Гаврилюк. Відповідь криється не лише в логістичних максимумах всіх наших напрямків експорту, а й у бажанні фермерів продавати на поточних цінових рівнях. У Barva Invest вважають, що пропозиція і далі буде обмеженою, а посилення продажів відбудеться тільки у другій половині зими.

«Очевидно, що в цьому сезоні буде знову «озима» кукурудза, знову будемо її збирати до березня-квітня. Це скоріш вимушений захід. Але й погода нам не буде поки що допомагати, тому що очікуються все-таки снігопади», — наголосив Юрій Гаврилюк. 

За прогнозами експертів USDA, врожай кукурудзи в Україні у 2023/24 МР складе 29,5 млн т (+1,5 млн т). Оцінка експорту зросла на 0,5 млн т — 20 млн т, кінцеві запаси можуть зрости на 1 млн т до 6,43 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus