Експорт української агропродукції у 2023 року відстає від минулорічних показників на 7% — Інститут аграрної економіки

За даними Державної митної служби, у січні-листопаді 2023 року Україна продала на зовнішніх ринках  агропродовольчої продукції на суму $19,6 млн, що на 7 % менше, ніж за відповідний період 2022 року.

Про це повідомив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов.

Він зауважив, що агропродовольча продукція зберігає домінуючі позиції в загальному експорті України. Зараз її частка становить 60%.

Основою аграрного експорту України традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87 % його вартості.

Читайте також: Вартість перевезень агропродукції залізничним транспортом почала знижуватись — Spike Brokers 

Водночас імпорт продовольства за 11 місяців поточного року сягнув $6,2 млн, на 16 % перевищивши минулорічні показники. При цьому його товарна структура також залишається незмінною. Найбільші витрати — це закупівля за кордоном риби і морепродуктів, плодово-ягідної продукції, алкогольних і безалкогольних напоїв. 

«В цілому, за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році вітчизняний агроапродовольчий експорт очікується на рівні показників минулого року. Однак, якщо нинішня ситуація не покращиться, у 2024 році навіть зберегти існуючі його обсяги стане об’єктивно складніше», — підсумував Микола Пугачов.

Нагадаємо, експорт ріпаку з України в листопаді 2023 року становив 337 тис. т, що на 100 тис. т менше, ніж в попередньому місяці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus