Врожай зерна в Бразилії вперше перевищив всі стратегічні потужності зі зберігання та переробки

Дефіцит сховищ завдав збитків бразильському АПК у 30 млрд реалів, оскільки насамперед розширюючи посівні площі, будівництву зерносховищ фермери приділяли мало уваги. У 2023 році вперше виробництво зерна перевищило всі стратегічні потужності Бразилії зі зберігання та переробки.

Про це пише бразильське видання AgriBrasilis з посиланням на комерційного директора компанії Kepler Weber Бернардо Ногейра.

«За даними Conab, ми прямуємо до врожаю, який наближається до 320 мільйонів тонн. Не маючи де зберігати зерно, фермер протягом 2023 року стикався з негативними преміями на сою. На прохання Kepler Weber незалежний консультант оцінив збитки, завдані агробізнесу через логістичну нестачу, у 30 мільярдів реалів. За 2024 рік оцінки знову вказують на негативні премії. Іншими словами, виробник уже починає рік, знаючи, що втратить гроші через неефективність», — каже Ногейра.

За його словами, бразильський виробник завжди був дуже стурбований розширенням земель, тобто використанням грошей, отриманих від врожаю, для придбання нових площ. З розвитком технологій сільгоспвиробництво зробило крок уперед, що дозволило виробляти більше на тій самій площі. Наразі фермери приходять до розуміння, що інвестиції, наприклад, у післяприбиральний період дають можливість підвищити доходи, максимізуючи результати на цьому етапі до 15%. 

Читайте також: Виробництво цукру в Бразилії в поточному сезоні може стати рекордним

Дослідження, проведене Бразильською асоціацією машинобудівної промисловості та обладнання показало, що для того, щоб Бразилія змогла усунути дефіцит зерносховищ, будуть потрібні інвестиції у розмірі 10 млрд реалів на рік протягом десяти років.

«Дефіцит зберігання в Бразилії є критичною проблемою, яка загрожує конкурентоспроможності країни та безпосередньо впливає на продовольчу безпеку Бразилії. Відсутність місця для належного зберігання значної частини бразильського зерна впливає на логістичну ефективність і прибутковість виробника. Не маючи місця для зберігання, він повинен утилізувати продукцію відразу після збору врожаю, сплачуючи більше за доставку та продаючи зерно за «ціною поза біржою», — додав Ногейра.

Нагадаємо, росіяни з середини липня пошкодили понад сотню обʼєктів портової інфраструктури, в тому числі 10 елеваторів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus