Названі основні фактори, які впливатимуть на ціни на зерно в 2024 році

Високі ціни на продовольство в останні роки спонукали фермерів у всьому світі вирощувати більше зернових та олійних культур. Але споживачі в 2024 році зіштовхнуться зі скороченням поставок через фактор Ель-Ніньо, експортні обмеження та більш високі вимоги до біопалива.

Про це пише Reuters

«Картина пропозиції зернових, безумовно, покращилася в 2023 році завдяки більшим урожаям у деяких ключових регіонах світу. Але ми ще не вийшли з проблем», — сказав Оле Хоу, директор консультаційних послуг брокерської компанії IKON Commodities у Сіднеї.

«У нас є прогноз погоди Ель-Ніньо принаймні до квітня-травня, Бразилія майже напевно буде виробляти менше кукурудзи, а Китай дивує ринок, купуючи більші обсяги пшениці та кукурудзи на міжнародному ринку», — додав він. 

Прогнозується, що погодне явище Ель-Ніньо, яке цього року принесло засуху у великій частини Азії, продовжуватиметься в першій половині 2024 року, пише видання. Це поставить під загрозу поставки рису, пшениці, пальмової олії та інших продуктів у деяких частинах світу. 

Світові поставки рису цього року вже скоротилися саме через Ель-Ніньо. Це спонукало Індію, найбільшого експортера рису в світі, обмежити поставки.

Наступному врожаю пшениці в Індії також загрожує брак вологи. Це може змусити другого за величиною імпортера пшениці вперше за шість років почати імпорт, оскільки внутрішні запаси на державних складах впали до мінімуму за сім років.

У квітні фермери в Австралії, другого у світі експортера пшениці, вимушені були сіятися в сухий грунт після місяців сильної спеки. Це знизило врожайність та поклало кінець трирічній серії рекордних врожаїв.

Reuters пише, що, ймовірно, це спонукатиме покупців, включаючи Китай та Індонезію, шукати більші обсяги пшениці в інших експортерів у Північній Америці, Європі та Чорноморському регіоні.

«Ситуація з пропозицією (пшениці) у поточному 2023/24 врожайному році, ймовірно, погіршиться порівняно з минулим сезоном. Це тому, що експорт із важливих країн-виробників, ймовірно, буде значно нижчим», — цитує видання заяву Commerzbank.

Також очікується, що виробництво кукурудзи, пшениці та сої в Південній Америці покращиться у 2024 році. Хоча нестабільна погода в Бразилії викликає деякі застереження.

В Аргентині рясні опади над аграрними районами, ймовірно, сприятимуть вирощуванню сої, кукурудзи та пшениці в одній із найбільших у світі країн-експортерів зерна.

За даними аргентинської зернової біржі Росаріо (BCR), 95% ранньої кукурудзи та 75% сої перебувають у «відмінному або дуже хорошому» стані завдяки дощам, які йшли з кінця жовтня в регіоні Пампаси країни.

У 2024 році в Бразилії очікується майже рекордний обсяг виробництва сої, хоча оцінки виробництва сої та кукурудзи в країні були знижені останніми тижнями через суху погоду.

Світове виробництво пальмової олії також, ймовірно, скоротиться наступного року через посушливу погоду, спровоковану Ель-Ніньо. Зменшення виробництва відбувається на тлі очікувань підвищення попиту на виробництво біодизеля на основі пальмової олії. 

«Ми бачимо більший ризик зростання цін, ніж зниження», — зазначили в CoBank, провідному банку-кредиторі сільськогосподарського сектора США.




Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus