У 2024 році немає підстав думати, що український агроекспорт до ЄС зростатиме — торгпред

Україна розкрила свій потенціал агроекспорту, якого бояться окремі країни ЄС, тому далі не буде підстав заявляти, що «ми ще стрибнемо» у нарощуванні експорту.

Про це заявив заступник міністра економіки — торговельний представник України Тарас Качка, пише Інтерфакс-Україна.

«Уже торгівля більш-менш стабілізована, і це дає змогу сказати, що, дивіться, ми десь на якомусь уже гармонійному рівні», — сказав Качка.

Він вважає, що цьогоріч немає підстав думати, що український експорт аграрної продукції до ЄС зростатиме. Навпаки, він десь навіть знижуватиметься з можливими поодинокими винятками, каже торгпред.

Читайте також: Польська блокада. Чому український бізнес має взяти справу в свої руки 

Тарас Качка також зазначив, що Київ готовий до дебатів із сусідніми країнами ЄС, які заявляють про ризики агроекспорту з України. За його словами, думки, які висловлюють фермери та міністри сільського господарства країн ЄС, — це більше думки про те, що Європейська Комісія має детально вивчати весь товарний експорт України, щоб чітко зрозуміти, завдає він шкоди чи ні.

«Ми за таку увагу, тому що чим уважніше дивишся на торговельні потоки, тим більше розумієш, що шкоди як такої немає, що це зміна торгівлі — вона на користь ринку Європейського Союзу», — додав Качка.

Нагадаємо, Європейська комісія на цьому тижні представить зміни до торгового законодавства ЄС. Вони дозволять запроваджувати обмеження на імпорт української сільгосппродукції до сусідніх з Україною країн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus