Болгарія наполягає на введенні тарифів і квот на імпорт українського зерна до ЄС

У Болгарії наполягають на введенні тарифів і квот на імпорт зерна з України до Європейського Союзу. Свою вимогу пояснюють «значними» стражданнями місцевих фермерів після зняття обмежень на торгівлю українською продукцією.

Про це пише Euractiv.de.

«Збільшення експорту з України викликає серйозне занепокоєння у виробників, оскільки вони не в змозі конкурувати з цінами на українську продукцію», — зазначають в міністерстві сільського господарства Болгарії.

Країна також має великі потужності з виробництва рафінованої та нерафінованої соняшникової олії та біодизеля. Болгарські виробники в цих секторах є одними з найбільших в ЄС. У той же час Болгарія не виробляє достатньо насіння соняшнику для своїх потужностей і сильно залежить від імпорту з України.

Читайте також: Болгарія дозволила імпорт українського соняшника, діятиме режим ліцензування

Щоб задовольнити вимоги болгарських виробників зерна та олії, уряд запропонував Єврокомісії встановити «імпортні квоти» для безмитного імпорту. У разі перевищення цих обсягів Мінагрополітики наполягає на сплаті мита на українську продукцію.

«Збільшення експорту з України є причиною серйозного занепокоєння виробників, оскільки вони не можуть конкурувати з цінами на українські товари, що є наслідком застосування різних стандартів виробництва», — йдеться у листі болгарського міністерства до Брюсселю.

Нагадаємо, з жовтня по грудень 2023 року Болгарія забороняла імпорт соняшнику з України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus