Болгарія не імпортуватиме український соняшник до кінця листопада

Болгарія заборонила імпорт соняшнику з України до кінця листопада 2023 року.

Про це повідомляє Міністерство сільського господарства і землеробства Болгарії.

«Міністр аграрної політики та продовольства Кирило Ватєв домовився з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським про початок регулярного обміну даними між міністерствами щодо торгівлі сільськогосподарськими товарами. Фахівці двох відомств щотижня обмінюватимуться інформацією щодо експорту та імпорту певної сільськогосподарської продукції», — йдеться у повідомленні.

Також міністр Ватєв ознайомив українського колегу з підписаним Меморандумом між урядом Болгарії та ініціативним комітетом фермерів, який передбачає заборону на імпорт соняшнику з України до кінця листопада. Після цього терміну діятиме ліцензійний режим експорту соняшнику, пшениці, кукурудзи та ріпаку згідно з погодженим планом між Україною та Єврокомісією.

Читайте також: Відновлення Болгарією імпорту українського соняшника створить конкуренцію і це зупинить падіння цін — думка

За словами Ватєва, болгарські аграрії та переробники занепокоєні імпортом з України рафінованої та нерафінованої соняшникової олії, сухого молока, меду, цукру та замороженої малини.

«Дуже важливо обговорювати всі проблеми, які стосуються наших сільгоспвиробників, і разом шукати рішення», — додав Ватєв.

Нагадаємо, Національні збори Болгарії ухвалили рішення про підтримку скасування заборони на імпорт української агропродукції після 15 вересня.

Виконано за допомогоюDisqus