В Болгарії заперечили спрощення режиму ліцензування для українського соняшника

Міністр сільського господарства і продовольства Кирило Ватєв направив першому віце-прем’єр-міністру — міністру економіки України Юлії Свириденко листа, в якому виступає проти рішення українського уряду щодо спрощення експорту насіння соняшнику до Болгарії.

Про це повідомляє BTA.

Інформацію про рішення опубліковано 2 лютого 2024 року на сайті Міністерства економіки України. В інформації йдеться про те, що Болгарія погодилася спростити режим ліцензування експорту цієї продукції з України.

Ватєв заявив, що переговорів з Болгарією про будь-яку лібералізацію та спрощення режиму ліцензування імпорту насіння соняшнику з України до Болгарії не велося.

«Як міністр сільського господарства та продовольства Республіки Болгарія, я працюю над захистом інтересів болгарського аграрного сектора та роблю все можливе, щоб запобігти викривленню ринку», — написав міністр Ватев.

Він висловив стурбованість тим, що з початку практичного застосування ліцензійного режиму з 4 грудня 2023 року до 21 січня 2024 року в Болгарію з України було імпортовано 37,9 тис. т соняшникової олії без узгодження та без будь-якого запиту на видачу ліцензії.

Читайте також: Переробники Болгарії готуються до протестів через нестачу українського соняшника 

Раніше з метою розблокування українського експорту агропродукції через сусідні країни ЄС уряд запровадив здійснення верифікації та погодження експорту окремих сільськогосподарських товарів до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі. Зокрема було запроваджено режим ліцензування експорту таких товарів, як пшениця, кукурудза, ріпак та соняшник до зазначених п’яти країн ЄС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus