Компанії, що торгують рудою та зерном, намагаються змусити судновласників йти через Суецький канал — FT

Компанії, що торгують залізною рудою та зерном, погрожували судовим позовом і намагалися змінити умови контракту, щоб змусити судновласників використовувати маршрут через Суецький канал, який є більш небезпечним, але також дешевшим і швидшим.

Про це пише Financial Times.

Багато західних операторів суден перенаправили майже всі рейси, які зазвичай використовують Суецький канал і Червоне море, на довший маршрут через мис Доброї Надії після того, як хусити почали свої атаки в листопаді.

Однак Майкл Бодуроглу, голова афінської компанії Allseas Marine, сказав, що деякі компанії, які бажають зафрахтувати його так звані «сухонасипні» судна, попросили виключити з контракту пункт «воєнного часу». За його словами, поки що він не знає жодного судновласника, який погодився б це зробити. 

«Це величезний ризик для власника погодитися на це. Що він буде робити, якщо почнеться активна війна, яка створить ризики для всіх кораблів? Його відповідальність буде величезною», – сказав він.

Один морський юрист сказав, що фрахтувальники регулярно повідомляють судновласникам, що поточні умови біля Ємену, де підтримувані Іраном хусити влаштували понад 30 нападів на кораблі, недостатньо небезпечні, щоб змінювати маршрут.

Читайте також: Reuters: Криза в Червоному морі може перешкоджати експорту зерна з України

Юрист, який побажав залишитися невідомим, сказав, що фрахтувальники були стурбовані тим, що кінцеві клієнти можуть відмовитися платити за вантаж, доставлений із запізненням. Він сказав, що ці фрахтувальники попередили судновласників, що вони можуть вимагати відшкодування збитків за несвоєчасну доставку перенаправленого товару.

Нагадаємо, ставки фрахту з портів Великої Одеси в напрямку Китаю збільшилися на вартість страховки від ризиків, повʼязаних з Червоним морем.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus