Сольський: З цього тижня добрива на митниці перевірятимуть за принципом «світлофора»

Починаючи з цього тижня, митниця не буде вимагати від імпортерів лабораторні аналізи добрив, які б підтверджували, що вони не мають «російського сліду».

Про це на засіданні «Зернового клубу УЗА» заявив міністр агрополітики Микола Сольський, повідомляє Latifundist.com.

«Якшо у нас є завдання перевірити добрива на можливе російське походження, тоді треба зробити градацію добрив, щоб в першу чергу відкинути ті, які навіть теоретично не можуть бути російськими, вони ніколи там не вироблялися і не виробляються. Другі — це, умовно, де ризик невеликий, третій, де умови суттєвіші і на цьому слід сконцентруватися», — сказав Сольський і додав що Мінагро спільно з ринком виділили зелену, жовту і червону зони.

Перевірки відбуватимуться за окремим принципом: якщо є підтверджуючі документи і контракт від прямого виробника не з росії, то такі добрива не є обʼєктом перевірки.

Читайте також: Митниця шукає російський слід в імпортованих добривах. Що відбувається на кордонах та до чого готуватися ринку? 

«Ми відходимо від тотальних лабораторних перевірок, бо це затягує час, це створює проблему всередині ринку. Добрива мають бути вчасно привезені. Переходимо до документальних перевірок», — зауважив міністр.

За його словами, нові підходи до перевірки добрив почнуть застосовувати вже з цього тижня, вони погоджені зі всіма сторонами, в тому числі з митницею і силовиками.

Раніше Latifundist.com повідомляв, що Державна митна служба України з 1 січня не розмитнює добрива, які не пройшли перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві.

Виконано за допомогоюDisqus