Попередні збитки від російських атак на порти України оцінюються у 1 млрд грн — голова АМПУ

З моменту закінчення «зернової угоди» на українські порти було здійснено більше 30 комбінованих атак всіма видами озброєнь.

Про це повідомив голова ДП «Адміністрація морських портів України» Юрій Литвин на засіданні «Зернового клубу УЗА», повідомляє Latifundist.com.

Внаслідок атак росіян загинули 5 працівників портової інфраструктури. Загалом пошкоджень зазнали 200 обʼєктів нерухомості та 7 цивільних суден. Попередні збитки оцінюються у 1 млрд грн, сказав Литвин.

Читайте також: росіяни з середини липня пошкодили понад сотню обʼєктів портової інфраструктури, в тому числі 10 елеваторів 

Він додав, що є потенціал до зростання валу зерна до портів і по залізничному транспорту, і по авто. У Чорноморську приймання зерна з автотранспорту виросли у 5 разів в порівнянні з довоєнним періодом. Порти Південний і Одеса наразі завантажені на 30-40%. 

«Ми з МІУ (Мінвідновлення, — прим. ред.) працюємо над розширенням номенклатури суден, що заходять до портів. Маю на увазі передусім паромні та контейнерні перевезення», — зазначив Литвин.

Нагадаємо, з початку роботи українського морського коридору експортовано 18 млн т вантажів до 32 країн світу. З них 12,7 млн т — агропродукція.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus