Польські фермери заблокують всі пункти пропуску на кордоні з Україною

Польська незалежна профспілка фермерів «Солідарність» вирішила розпочати загальний страйк, причина — «рішення Брюсселя щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України та пасивність польського уряду».

Про це пише RFM24.

У повідомленні аграрної «Солідарності» йдеться, що у п’ятницю, 9 лютого о 10:00 будуть заблоковані всі пункти пропуску на кордоні з Україною, як надовго — невідомо.

Крім того, у деяких воєводствах мають розпочатися тимчасові блокування доріг. Вони триватимуть з 9 лютого по 10 березня.

«Наш терпець увірвався. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року є неприйнятною для всієї нашої аграрної спільноти», — йдеться у заяві.

У цьому контексті активісти нагадали про рішення Єврокомісії продовжити торговельну угоду ЄС з Україною до червня 2025 року.

Читайте також: Нова версія угоди між Україною і ЄС про торгівельні пільги буде кориснішою для польської сторони, ніж нинішня — ЗМІ 

«Крім того, пасивність польської влади та заяви про співпрацю з Європейською комісією та про дотримання всіх рішень Європейської комісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України не залишають нам іншого виходу, як оголосити загальний страйк», — йдеться в повідомленні.

Важливим для початку страйку може бути той факт, що одним із лідерів аграрної «Солідарності» є колишній міністр сільського господарства в уряді PiS Роберт Телус, пише видання.

Нагадаємо, Єврокомісія планує ввести механізм «екстреного гальмування», щоб стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022-2023 роках для трьох видів української продукції — м’яса птиці, яєць і цукру. Уразі перевищення цих обсягів імпорту будуть починати діяти імпортні тарифи. 

Виконано за допомогоюDisqus