Нова версія угоди між Україною і ЄС про торгівельні пільги буде кориснішою для польської сторони, ніж нинішня — ЗМІ

Новий проєкт угоди про торговельні пільги між Україною і Європейським Союзом передбачає обмеження на експорт на європейський ринок українського цукру, м’яса птиці і яєць. Його планують продовжити до 6 червня 2025 року.

Про це пише польське видання RMF24.

Наразі прийнято попереднє рішення щодо продовження угоди, хоча остаточну версію документу буде ухвалено у Брюсселі на колегіумі єврокомісарів 31 січня.

Як зазначає видання, нова версія угоди буде кориснішою для польської сторони, ніж нинішня. У проєкті нової угоди передбачається запровадження лімітів на імпорт до ЄС українського цукру, м’яса птиці і яєць, чого немає в нинішній угоді. 

Читайте також: ЄК планує переглянути торгове законодавство Євросоюзу. Зміни стосуватимуться агроімпорту з України — FT 

Згідно з проєктом угоди Україна-ЄС, у ній запроваджуватиметься два захисні механізми: один — звичайний, а інший — у випадку надзвичайних ринкових коливань. У випадку таких коливань у зв’язку з імпортом, наприклад, українського збіжжя, таке «гальмо безпеки» впроваджуватиметься навіть на прохання однієї країни ЄС. Поки що такий захисний механізм можливий лише за згодою усіх країн ЄС.

Як заявив раніше торговельний представник України Тарас Качка, у 2024 році немає підстав думати, що український агроекспорт до ЄС зростатиме.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus