У 2024 році посівні площі під сою можуть збільшитися на 21% — опитування Мінагро

У 2024 році прогнозується збільшення посівних площ під сою та цукровий буряк та зменшення під кукурудзу. 

Такі результати опитування щодо планів та підготовки сільгоспвиробників до проведення посівної кампанії ярих під урожай-2024, проведеного Міністерством аграрної політики та продовольства України.

70% опитаних зазначили, що планують збільшення посівної площі під сою. Загалом на 21% у порівнянні з 2023 роком.

Також пріоритетними залишаються зернобобові, посівні площі під якими збільшаться на 11%, та ярий ячмінь — на 7%. Зростання інтересу до ячменю може бути пов’язаним з розширенням географії морських відвантажень, зазначають в міністерстві. Посіви ярої пшениці зростуть на 2%.

Сольський: Збільшення загальних посівних площ цьогоріч точно не буде

Читати також

Опитування свідчить, що аграрії зацікавлені у вирощуванні ярого ріпаку. Частина виробників планує посіяти ріпак вперше. Загалом посівні площі під цю культуру збільшаться на 24%.  

60% аграріїв, які сіяли цукровий буряк минулого сезону, збираються несуттєво розширювати площі — в цілому по Україні на 17%.

При цьому посівні площі під кукурудзу зменшаться на 9%. Також потенційно можуть зазнати скорочення площі під соняшником. Але станом на сьогодні більшість аграріїв ще не прийняли кінцеве рішення щодо площ посіву цієї культури.

Згідно з даними Мінагро, у 2024 році посівні площі під ярими культурами можуть скоротитися на 0,5 млн га або на 3,7% порівняно з минулим сезоном.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus