Імпорт добрив в Україну знизився на чверть

Обсяги імпорту добрив в Україну у січні мали скласти не менше 100 тис. т, однак минулого місяця було імпортовано 89 тис. т, що на 24,5% менше ніж в аналогічний період 2023 року.

Про це повідомляє Інфоіндустрія, посилаючись на дані Митної служби України.

«Загальний імпорт добрив істотно скоротився, трейдери вважають, що як мінімум 100-110 тис. т товару вже прямувало до країни, але через перевірки митних органів та взяття добрив на аналіз, процедури значно затягувались. В результаті є вантажі, що простояли на митниці по три тижні, що істотно вдарило по гаманцях імпортерів. Багато хто з них встиг продати цей товар аграріям», — пише видання.

Таким чином, окремі трейдери були змушені тримати свої партії добрив на митних терміналах в Польщі. Це великий обсяг товару, який буде фактично оформлений вже в лютому, зазначають аналітики.

В структурі імпорту збільшилась частка азотно-фосфорних та трикомпонентних добрив. Ситуація з виробництвом протилежна — має місце збільшення обсягів виробництва на 49% від заводів «Остхем».

Загальне виробництво добрив склало майже 197 тис. т.

Читайте також: Митниця шукає російський слід в імпортованих добривах. Що відбувається на кордонах та до чого готуватися ринку? 

Раніше Latifundist.com повідомляв, що Державна митна служба України з 1 січня не розмитнювала добрива, які не пройшли перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві.

30 січня міністр агрополітики Микола Сольський заявив, що митниця не буде вимагати від імпортерів лабораторні аналізи добрив, які б підтверджували, що вони не мають «російського сліду». Перевірки відбуватимуться за окремим принципом: якщо є підтверджуючі документи і контракт від прямого виробника не з росії, то такі добрива не є обʼєктом перевірки.

Виконано за допомогоюDisqus