ФАО досі не надало насіння і модульні зерносховища українським аграріям — Мінагрополітики

Мінагрополітики, «УКАБ» та «ВАР» висловлюють своє незадоволення роботою українського представництва Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН ФАО.

Про це йдеться в заяві Мінагрополітики. 

До Мінагрополітики звернулися представники профільних асоціацій, а також малі та середні фермери, які повідомили, що ФАО не виконує, виконує не повністю або виконує невчасно деякі з міжнародних проєктів допомоги постраждалим від війни регіонам. 

До прикладу, на початку березня 2024 року ФАО пообіцяло надати українським малим та середнім фермерським господарствам та сільгоспвиробникам насіння ярої пшениці для весняної посівної. Прийом заявок тривав до 10 березня 2024 року. Однак, на сьогодні фермери не отримали обіцяного насіння. 

«Зазначимо, що посівна кампанія ярої пшениці вже активно триває у більшості регіонів (15 областей). Отже, актуальність даного проєкту стрімко падає», — зауважують в міністерстві.

Викликає питання у фермерів і проєкт з надання насіння соняшнику і сої, прийом заявок на участь в якому триває до 24 березня. 

«Оскільки роздача насіння планується після 24 березня, але точної дати немає, фермери не мають змоги планувати посівну і не можуть розраховувати на цю допомогу. А сіяти сою і соняшник українські фермери починають вже у квітні», — йдеться в заяві.

Також викликає питання в Мінагрополітики ще один проєкт від ФАО — підтримка фермерів модульними зерносховищами місткістю 300, 500 та 1 тис. т. 

Для отримання зерносховищ фермери мали зареєструватись до 21 січня 2024 року. З того часу Мінагрополітики отримує скарги від фермерів, оскільки зерносховища вони до сих пір не отримали. У свою чергу ФАО відмовляється надати інформацію щодо термінів виконання обіцяних поставок. 

Мінагрополітики звертається до центрального офісу ООН ФАО з проханням звернути увагу на суттєві проблеми в організації роботи в Україні цієї структури. 

Нагадаємо, Україна спільно із Всесвітньою продовольчою програмою ООН опрацьовує нові маршрути для гуманітарної програми Grain from Ukraine.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus