Єврокомісія хоче внести зміни до угоди про «транспортний безвіз» з Україною

Єврокомісія запропонувала продовжити угоду про автомобільні перевезення з Україною, але вирішила внести у неї зміни.

Про це йдеться на сайті комісії.

Пропозиції включають оновлення угоди з Україною «з метою покращення її практичної реалізації та правозастосування, зберігаючи при цьому її цілі та сферу дії». 

В Єврокомісії заявили, що вирішили змінити угоду з Україною «на основі обміну думками з державами-членами, Україною та зацікавленими сторонами».

Читайте також: Польща подасть свої пропозиції для зміни угоди про «транспортний безвіз» між ЄС та Україною 

Зміни пропонують:

  • зробити обов'язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюється відповідно до угоди;
  • зробити обов'язковим наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов'язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;
  • посилити контроль за дотриманням автоперевізниками зобов'язань, пов'язаних з операціями, дозволеними угодою, боротьбу з шахрайством та підробкою водійських документів, а також з правопорушеннями, пов'язаними з безпекою дорожнього руху: такі правопорушення можуть призвести до відкликання ліцензії;
  • додати нове захисне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певному географічному регіоні спостерігається значне порушення, яке може бути пов'язане з угодою, дія угоди може бути призупинена в цьому географічному регіоні.

В ЄК наголосили, що угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки один одного.

Нагадаємо, Україна та Туреччина продовжили лібералізацію вантажних перевезень. «Транспортний безвіз» включає двосторонні вантажні перевезення та перевезення транзитом.

Виконано за допомогоюDisqus